Prosize kapsule

Vlade Divac na čelu OKS – nova nada za srpski sport?

| by Nikola Rili

Svega tri osvojene medalje na proteklim olimpijskim igrama svrstali su „sportsku naciju“, kako o sebi volimo da mislimo, na margine globalnih sportskih dostignuća. Izbor Vlada Divca za predsednika Olimpijskog komiteta Srbije ulio je dozu optimizma da se situacija može promeniti.

Iron Abs za vas

vlade_divacKao vrhunski sportista i čovek koji zna kako se osvajaju medalje, Divac verovatno ima viziju uspeha i ozdravljenja srpskog sporta. U rukovodstvo su izabrani ljudi koji su iskusni u obavljanju svog posla. Divac je i u svom govoru neposredno po izboru za predsednika OKS najavio drugačiju strategiju – forsiranje individualnih sportova i neutralisanje njihovog podređenog položaja. Posebna pažnja biće usmerena na mlađe kategorije sportista kako bi se sprečilo odlivanje naših talenata u druge zemlje. Ako neko može da povrati poljuljanu veru naše sportiste onda je to Vlade Divac. On je novo ime na čelu srpskog sporta, sa svežim idejama i optimizmom, spreman da se uhvati u koštac sa naraslim problemima. Ipak pred Divcem i njegovim saradnicima je gotovo nemoguća misija – da srpski sport vrate na mesto koje mu i pripada. A da bi to uradili potrebno jeda krenu od nule, jer se tu i nalazimo.

O sizifovskom poslu koji Divca očekuje najbolje govori stanje na terenu. Već naredne godine održavaju se zimske Olimpijske igre, ali tu se odavno rukovodimo olimpijskim načelom da je važno samo učestvovati. Za nešto manje od četiri godine su naredne OI u Londonu, kada bi naši sportisti trebalo da budu ravnopravnii učesnici, a ne samo posmtrači na najvećoj sportskoj manifestaciji. Međutim, medalje u mačevanju, dizanju tegova, veslanju ili rvanju, našem najtrofejnijem olimpijskom sportu trenutno su samo san. Bazični sportovi – plivanje, atletika i gimnastika moraju da izađu iz zapećka u kome se odavno nalaze. Srbija trenutno nema olimpijski bazen. Zbog toga osvajač srebrne medalje u Pekingu mora da trenira i priprema se za takmičenja u inostranstvu. Devojčice i dečaci koji bi jednog dana mogli da ponove uspeh Milorada Čavića za to neće imati priliku jer nemaju osnovne ulove za trening. Atletičari nemaju novca za odlazak na svetsko prvenstvo, a o zatvorenoj hali sa tartan stazom gde bi trenirali tokom zime više niko i ne razmišlja.

Ipak, kako je svaka promena dobra, očekujemo da Vlade Divac svoje uspehe sa košarkaških terena ponovi i na čelu OKS. Ako uspe makar i delimično u tome srpskom sportu se pišu bolji dani.

©MuškiMagazin

Slični tekstovi

Ostavite komentar