Prosize kapsule

Energetski napici – za i protiv

by Toni Bilinčić

Energetski napici su se pojavili na tržištu pre dvadesetak godina. O njihovoj štetnosti po zdravlje proizvođači skoro nikada ne govore, stručnjaci stalno upozoravaju na opreznost, dok prodaja na globalnom nivou raste. Najveća proizvodnja je u Austriji.

Iron Abs za vas

Kofein

Osnovni sastojak energetskih napitaka je kofein. U konzervi koka-kole ga ima 35 mg, u šoljici instant kafe 65 mg, dok u jednoj konzervi energetskog napitka ima od 50 do čak 500 mg kofeina; pored taurina, efedrina i ostalih sastojaka. Poboljšava koncentraciju i izdržljivost, ali u drugoj fazi dejstva izaziva depresiju. Kofein i drugi sastojci energetskih napitaka povećavaju nivo krvnog pritiska, prouzrokuju ubrzan puls, tj. rad srca. Međunarodni olimpijski komitet kofein svrstava u grupu uslovnih droga. Nalazi se i u tabletama protiv bolova. Najvažnija je ukupna dnevna doza unosa u organizam. Popijene dve limenke energetskog napitka u jednom danu ne bi trebalo negativno da utiču na zdravu osobu. Svakodnevno konzumiranje energetskih napitaka nije preporučljivo. Osobe sa srčanim tegobama ne bi trebalo uopšte da ih konzumiraju, jer bi mogli imati ozbiljne posledice.

Daje ti krila?

energetska-pica

Ko visoko leti...

Stručnjaci tvrde da bi na limenkama energetskih napitaka trebalo da bude jasno istaknuto upozorenje o mogućim posledicama konzumiranja, kao što je na paklicama cigareta jasno istaknuto da pušenje može izazvati, npr, rak pluća. Mešanje alkohola sa energetskim napicima je vrlo opasno – to je isto kao da pomešate kokain sa heroinom. Red Bull pomešan sa votkom, ili neka slična kombinacija alkohola i energetskog napitka može prouzrokovati smrt, kao što je to bio slučaj u Hrvatskoj. Energetska pića su zabranjena u Norveškoj, Danskoj i Urugvaju, a prodaja u svetu raste i dostiže višemilionski broj na godišnjem nivou.

Oprez

Energetski napici nisu isto što i sportski napici. Kofein u energetskim napicima ima zadatak da ubrza metabolizam, dok sportski napici ne sadrže kofein ili ga sadrže u relativno maloj količini. Konzumacija energetskih napitaka izaziva dehidrataciju, dok sportski napici gase žeđ. Svako energetsko piće sadrži i vitamin B, koji deluje na raspoloženje, stoga se često konzumira na žurkama. Studentima pomaže u održavanju koncentracije pri učenju i vozačima u vožnji. Treba ih konzumirati s oprezom i ne treba ih mešati sa alkoholom. Nije preporučljivo piti više od 400 ml napitka dnevno, i kao kod svakog prehrambenog proizvoda i kod energetskih napitaka je važan rok trajanja proizvoda.

©MuškiMagazin

Slični tekstovi

Ostavite komentar