Prosize kapsule

Šta je seksualno uznemiravanje?

by Ksenija Forca

Kada čujemo „seksualno uznemiravanje“ često pomislimo na tamne podzemne prolaze u kojima čuči neki monstrum i čeka devojčice ili žene kako bi go iskočio ispred njih. Međutim, seksualno uznemiravanje je svakodnevna pojava i dešava se u prodavnici, autobusu, na poslu, sastanku, čak i u braku.

Šta znači seksualno uznemiravanje?

seksualno-uznemiravanje1

Radno mesto je čest prostor zloupotreba

U eri Internet tehnologije neko vas može uznemiravati mejlovima, na četu ili na forumima. Međutim, seksualno uznemiravanje se najčešće dešava uživo, u odnosu između dve osobe i to, iznenađujuće, koje se poznaju.

Svaki put kada se osećate neprijatno u društvu neke osobe koja vam na bilo koji način koji vama ne prija nabacuje seksualne predloge, imate pravo da postavite svoje granice i odbijete dalji kontakt.

Kako prepoznati obrasce ponašanja koji se svrstavaju pod uznemiravanje?

Fizički oblik seksualnog uznemiravanje je nepoželjan fizički kontakt u vidu dodirivanja, maženja i prisiljavanja na seksualni odnos. Verbalno uznemiravanje obuhvata neprijatne komentare, sugestije i insinuacije, te nagovaranje na seksualni odnos. Neverbalno uznemiravanje odnosi se najčešće na pokazivanje pornografskih sadržaja ili genitalija.

Odnosi u kome dve osobe dobrovoljno flertuju, prijateljski se zagrle ili grade zajedničku vezu nisu seksualno uznemiravanje.

Ključno za uznemiravanje je zloupotreba poverenja i moći.

Žene treba tretirati sa poštovanjem na svakom mestu

Žene treba tretirati sa poštovanjem na svakom mestu

U Srbijanskom društvu, kao i u mnogim drugim, postoje određena očekivanja od muškaraca koja utiču da se i oni sami ponašaju dominantno i agresivno.

Smatra se da muškarac treba da bude taj koji će napraviti prvi korak, pozvati na izlazak i biti aktivniji u odnosu. Nekada je lako preći granicu i oglušiti se na NE koje dolazi s druge strane. Takođe, od žene se očekuje da bude pasivna, pa ovo NE često izostane iz straha ili stida, iako ona zapravo ne želi ono što se događa.

Muškarci mogu uticati na smanjenje seksualnog uznemiravanja tako što će odbiti da igraju uloge koje su im namenjene ili socijalno nametnute.

Nekoliko saveta za muškarce

Izbegavajte dvosmislene komentare, dobacivanje na ulici, zviždanje i tome slično.

Ukoliko ste na poslu nadređeni, izbegavajte komentare seksualne prirode, a svakako nemojte koristiti svoj položaj kako bi ste zadovoljili svoje seksualne potrebe.

Ne zaboravite da žena nije seksualni objekat.

Ne tražite od žene da ima seks sa vama, ako ga ne želi.

Flertovanje nije poziv na seks. Flert ili izlazak može biti način da vam žena stavi do znanja da joj se sviđate, ali i ne da želi da sa vama uđe u vezu ili ostvari seksualni kontakt.

Ako ste imali seks jednom, ne podrazumeva se da će ga žena želeti svaki sledeći put kada i vi. Osnovno pravo svake osobe je da se predomisli.

Droge i alkohol neće pomoći svesno donošenje odluka.

Ako vam se čini da dobijate dvosmislenu poruku, otvoreno je pitajte šta želi.

Ovi saveti nisu uputstva za ubijanje spontanosti. Direktna i otvorena pitanja i razgovor su najbolji način da sa nekim uspostavite kvalitetan odnos uzajamnog poštovanja i da saznate šta drugoj osobi prija, šta očekuje i šta želi. Na ovaj način vi možete zaustaviti seksualno uznemiravanje ili nasilje nad ženama.

©MuškiMagazin


Slični tekstovi

Ostavite komentar