Prosize kapsule

Sujeverje u sportu

Iron Abs za vas

Sujeverju su skloni oni kojima je za uspeh, osim znanja i umeća potrebno i malo sreće – studenti, umetnici, moreplovci… Međutim, čini se da sportisti ipak, prednjače u tome. Gotovo jednako zanimljivi za gledanje, kao sama igra i postizanje rezultata, jesu svojevrsni rituali koje neki takmičari praktikuju pred meč.

Kao vrhunac sportskog sujeverja, svakako je važno izdvojiti prošlogodišnje Olimpijske igre u Kini, koje su počele 8. 8. u 8 časova i 8 minuta. Naime, osmica je u ovoj zemlji srećan broj i organizatori nisu slučajno odlučili da Igre otvore baš tog datuma, a potrudili su se i da satnica odgovara. To je trebalo da predstavlja sigurnost, da će ovako velika i značajna manifestacija, proteći u najboljem redu.

Srećna odeća

Nešto me steže grudnjak...

Nešto me steže grudnjak...

Verujući da im samo jedan dres ili neki drugi odevni predmet donosi sreću, neki sportisti ga nose godinama. Tako trkačica Karol Rodrigez iz Portorika uvek obuva dokolenice, koje nosi još od srednje škole. Rumunski fudbalski reprezentativac Adrijan Mutu ispod šortsa nosi izvrnute gaće, dok kapiten engleskog Čelzija, Džon Teri štucne uvek zavrće tri puta i trostruko obavija pertle oko gležnjeva. Ni teniserke nisu imune na sujeverje, pa je poznato da Serena Vilijams nikada ne menja brushalter dok pobeđuje na turnirima.

Navike fudbalera

Skoro da nema fudbalske utakmice na kojoj se ne može videti kako pojedini igrači ljube neku svoju amajliju pred izlazak na teren ili po postizanju gola. Obično je to krst na lančiću, medaljon sa slikom svojih najmilijih ili burma. Fudbaleri se, takođe, vrlo često krste, izgovaraju nešto sebi u bradu ili ljube travu. Nekadašnji španski fudbalski as Butragenjo je imao običaj da poslednji uđe u avion, a pred mečeve je meditirao, dok je Maradnona svaku hotelsku sobu pretvarao u kapelu sa mnoštvom sveća i krstova.

Zgodan ritual...

Zgodan ritual...

Jelena Išinbajeva

Najspecifičnija, kada je o sujeverju reč, svakao je atletičarka Jelena Išinbajeva. Osim zbog svojih vrhunskih rezultata, ova prelepa Ruskinja javnosti je poznata i po tome što pred svaki skok s motkom izgovara neke reči. Međutim, nikada nije otkrila šta tačno govori, jer smatra da bi joj to donelo nesreću. Pored toga, dok se odmara i koncentriše na sledeći skok, leži prekrivena majicom preko glave. To je, kaže, njen način odbrane od urokljivih očiju i negativne energije koja bi mogla da joj naškodi.

Koliko amajlije i sujeverni rituali mogu da doprinesu uspehu jednog sportiste nije poznato, ali je sigurno da im to pomaže da steknu samopouzdanje, neophodno za postizanje željenih rezultata.

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar