Prosize kapsule

Novi fitnes hit: Thai boks aerobik

| by Olgica Andrić

Aerobik je najčešća rekreativna disciplina kojom se bave žene da bi postigle idealnu formu, dok je pravi hit za muškarce u zapadnoevropskim zemljama postao je „Thai boxe“ aerobik- kombinacija tajlandskog boksa i aerobika. Pre nego što stigne i u vežbaonice kod nas, upoznaćemo se sa njegovim istorijatom i osnovnim karakteristikama.

Iron Abs za vas

Ratnik mozete biti i u fitnes sali

Ratnik mozete biti i u fitnes sali

Tai-boks je veoma stara borilačka disciplina, koju su praktikovali Ao-Lai ratnici 200 godina pre nove ere. Njegov originalni naziv je „Muay Thai“ ali se poslednih decenija za tu antičku veštinu koriste različita imena, „boxe thai“, tajlandski boks, sijamska borba. Iako se imena menjaju, suština borbe ostaje ista. U starim vremenima se nisu koristile bokserske rukavice, pa su danas iz tog razloga napuštene brojne prvobitne tehnike, jer su one iziskivale borbu „golim“ rukama. „Thai boks“ je tako odbrambeni i napadački oblik borbe i smatra se za jednu od najefikasnijih borilačkih veština. Kao što mečevi profesionalnih boraca mogu biti pravi spektakl za publiku, ništa manje zabavno nije ni rekreativno vežbanje u kombinaciji sa aerobikom, jer se radi o veoma „eksplozivnom“ koktelu pokreta i poteza. Posle ekspanzje „aeroboksa“, ova veština je postala pravi hit u teretanama. Treninzi su veoma kompleksni, jer se uči po 15 tehnika udaraca pesnicama, kolenom i stopalom. Mogućnost povreda ne postoji, jer su sve koreografije zamišljene kao borba sa imaginarnim protivnikom i naravno, u ritmu muzike.

Za razliku od „pravog“ tajladnskog boksa, za „aerobik“ disciplinu ne morate kupovati posebno odelo niti opremu. U zavisnosti od samog programa vežnanja, možete eventualno nabaviti obične bokserske rukavice ili ih iznajmiti u sali gde vežbate. „Thai boks“ aerobik je namenjen svima onima koji žele da budu u formi ili da smršaju na zabavan način i drugačiji od uobičajenih. Kao sve aerobik aktivnosti, jača fizičku izdržljivost, pokretljivost, mišićnu elastičnost i unapređuje reflekse.

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar