Prosize kapsule

Oralna higijena: Saveti za pranje zuba

Održavanje higijene zuba i usta je vrlo važno za naše zdravlje. Ne postoji određen broj pranja zuba u jednom danu koji je dovoljan da bismo mogli da kažemo da dobro održavamo oralnu higijenu. Zube bi trebalo da peremo svaki put kad ih isprljamo. Moderan način života nam to ne dozvoljava, stoga je temeljno pranje pre i posle spavanja obavezna svakodnevna radnja. Ako smo u mogućnosti zube bi trebalo da operemo posle svakog jela. Najbitnije je skinuti sve naslage sa zuba koje su nastale konzumiranjem hrane, napitaka i duvana.

Obavezan pribor

Ne guraj usta ništa osim četkice

Ne guraj u usta ništa osim četkice

Iron Abs za vas

U obavezan pribor za kvalitetno održavanje oralne higijene spadaju: četkica za zube, konac za zube, čistač jezika i tečnost za ispiranje usta. Postoje tri osnovne vrste četkica za zube, tačnije, vlakana kojima peremo zube, a to su: mekana, srednja i tvrda vlakna. Četkice za pranje zuba se razlikuju po veličini, kvalitetu i dizajnu. Postoje četkice manjih dimenzija koje koriste deca i četkice uobičajene veličine za odrasle osobe. Ako je četkica prevelika to će nam onemogućiti da dopremo do svake površine svih zuba, a svaku površinu je potrebno temeljno oprati.

Bitna je tehnika

Treba znati kako pravilno prati zube. Nije bitno od kojeg zuba ćete početi sa pranjem, nego je bitno da svaki zub bude dobro opran. Pranje zuba treba da traje najmanje tri minuta sa konstantnim pranjem. Uvek se prave pokreti od korena zuba, odnosno desni (gingive), prema krunici, odnosno griznoj površini. Ako peremo zube u gornjoj vilici, četkicom ćemo praviti pokrete od gore na dole, a ako peremo zube u donjoj vilici pokreti će biti od dole na gore. Pranje zuba samo kružnim pokretima četkice nije dovoljno, kao ni samo prelaženje četkicom preko površine zuba – svaku površinu treba da pređemo četkicom nekoliko puta i da ne budemo previše nežni. Dobro pranje kod nekih ljudi može da izazove mikro krvarenja, što je česta pojava kod pranja zuba sa obolelim desnima. U svakodnevno održavanje oralne higijene spada i čišćenje jezika. Na njemu se takođe gomilaju naslage hrane i pića. Na četkicama modernog dizajna, na glavi četkice, sasuprotne strane na kojoj su vlakna, postoji čistač jezika kojim posle svakog pranja zuba istružemo naslage i usta isperemo vodom.

Koju pastu odabrati?

Hrana se zadržava u prostoru između zuba (interdentalni prostor), u kanalima, tj, fisurama i u džepovima koji se stvaraju između desni i vrata zuba. Da bismo te naslage odstranili koristićemo interdentalni konac, interdentalne četkice, tečnosti za ispiranje usta i pastu za zube. Pasta za zube ne služi samo da bismo njome osvežili dah. Njeno osnovno svojstvo je da peni i na taj način da potpomaže izbacivanje preostale hrane između zuba. Postoji mnogo vrsta pasti za zube. Stomatolozi preporučuju da ne kupujemo stalno istu pastu za zube, kao i da povremeno menjamo četkicu za zube. Korisno je imati dve četkice za zube – jednu za pranje zuba pre spavanja, i drugu za pranje posle spavanja. Četkicu ne bi trebalo kvasiti vodom pre unošenja u usta sa pastom za zube na njoj, a posle korišćenja četkicu je potrebno dobro oprati i osušiti.

Redovni pregledi kod stomatologa su osnova za dobru oralnu higijenu.

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar