Prosize kapsule

Zablude iz teretane

| by Ilija Tatalović

Prilikom vežbanja u teretani, verovatno ste nailazili na razne stručnjake, koji su vam govorili kako se pravilno vežba, koje su vežbe najbolje, šta da jedete, šta da pijete… Savete nikako ne treba prihvatati zdravo za gotovo, jer su često ovakvi saveti zasnovani na zabludama i mogu vaše vežbanje pretvoriti u sizifovski posao. Kako bi vam omogućili napredak u izgradnji tela koje će mamiti uzdahe devojaka, pokušaćemo da razrešimo neke najzastupljenije zablude iz teretane.

Iron Abs za vas


Moji najbolji drugari...

Moji najbolji drugari...

Da biste dobili velike mišiće morate mnogo da jedete

Netačno. Presudnu ulogu ima kvalitet hrane, a ne njen kvantitet. Ukoliko se budete prežderavali svim i svačim, neminovno ćete dobiti masu, samo što će ta masa uglavnom biti salo. Prema tome, ukoliko vaš metabolizam nije biološko čudo, pazite šta i koliko jedete. Klonite se visokokalorične hrane i jedite hranu bogatiju proteinima.

Što više trenirate to bolje

Ovo je najveća od svih zabluda u bodibildingu. Za uspeh u teretani potrebani su skladno izbalansiran trening, odmor i ishrana. Jak trening sa nedovoljno odmora i sna samo može da dovede do pretreniranosti, što dalje povećava rizik od povrede. Veliki broj profesionalca ističe da im je upravo pretreniranost najveća greška u početnom periodu karijere. Dobro odtreniranoj mišićnoj partiji za potpun oporavak treba od 5 do 10 dana! Prema tome, počnite da cenite odmor kao vredan i neizostavan deo vašeg sportskog života.

Definicija se postiže sa malim težinama i velikim brojem ponavljanja

Nije baš tako. Grudni mišići, koji su naviknuti na sto kilograma na benču, ne mogu zadržati izgled i napumpanost ako vežbate sa 50 kilograma. Neminovno dolazi do smanjivanja mišića. Pored toga, definicija podrazumeva redukovanje masnih naslaga koje se nalaze između mišića i kože. Ove masti se sigurno neće smanjiti pukim podizanjem tereta bezbroj puta! Definicija se postiže aerobnim vežbanjem i mudrom ishranom. Jedini način na koji veći broj ponavljanja može nekako uticati na definiciju misića je da sa takvim treningom postignete veću potrošnju energije i stvorite negativan kalorijski balans.

Unošenje prostih šećera pre treninga će vam obezbediti dodatnu energiju za trening

Još jedna zabluda. Unošenje prostih šećera pre treninga će izazvati nagli skok insulina, a posle skoka, kako to uglavnom biva, sledi i nagli pad. Problem je taj, što se pad insulina zaustavlja na znatno niži nivo od onoga koji je prethodio treningu. Rezultat su niži energetski nivoi u toku treninga i veća iscrpljenost.

Ukoliko prestanete da trenirate vaši misići će se pretvoriti u salo

Izgleda tako, ali nije tako. Ukoliko prestanete da trenirate sa tegovima, usled nedostatka nadražaja, mišići polako gube hipertrofičan izgled, atrofiraju, ali se ne pretvaraju u salo. Problem može nastati ukoliko nakon prestanka fizičke aktivnosti ne dođe do promene ishrane. Ako se naičn ishrane ne prilagodi novim, znatno manjim, kalorijskim potrebama organizma i nastavi se sa unosom iste količine kalorija, kao u toku aktivnog vežbanja, organizam neće uspeti da ih sagori i počeće da pravi zallihe u vidu sala.

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Zablude iz teretane

Ostavite komentar