Prosize kapsule

Univerzijada – konačno!

by Nikola Rili

Raširenih krila maskota 25. letnje Univerzijade – vrabac Srba će za nešto manje od mesec dana dočekati oko 8 hiljada studenata – sportista iz celog sveta. Pre četiri godine kada je Srbija počela pripreme ovog sportskog događaja na sva zvona je najavljivano da će jubilarne studentske Igre biti najbolje ikad održane. Međutim bajka se ubrzo pretvorila u pravu noćnu moru, koja je mogla da preraste i u pravu katastrofu – oduzimanje domaćinstva Univerzijade.

Uvek problemi

Najveći i najmasovniji sportski događaj posle Olimpijskih igara, minulih meseci pratile su uglavnom negativne vesti i brojni problemi. Posle gromoglasno najavljivanog budžeta, usledilo je „spuštanje lopte” zbog nedostatka finansijskih sredstava. Broj sportova i učesnika je smanjen, a radi uštede novca svečano otvaranje premešteno je sa “Marakane” u Beogradsku Arenu. Kasnilo se i sa izgradnjom i obnovom sportiskih objekata.

Iron Abs za vas
Srbina posla...

Srbina posla...

Takođe, organizaciju takmičenja od samog početka uzdrmale su i malverzacije rukovodstva, sklapanje štetnih ugovora i ugovora bez tendera što je kulminiralo ostavkom generalnog direktora preduzeća “Univerzijada 2009.” Siniše Jasnića. To je bio znak da gradska i republička vlada uzmu stvar u svoje ruke, kako se Beograd i Srbija ne bi obrukali pred svetom. Kao da sve te nedaće nisu bile dovoljne – vrabac “Srba” našao se pred sudom. Čini se da je i Petar Kočić umešao prste u organizaciju Univerzijade.

Dobra slika Srbije

I pored svih problema, Beograd, Novi Sad, Vršac, Inđija, Pančevo, Smederevo i Obrenovac u kojima će se odvijati nadmetanja spremno i raširenih ruku dočekaće mlade sportiste iz 145 zemalja sveta. Izgrađeno je Univerzitetsko naselje na Novom Beogradu, Inđija je dobila novu sportsku halu, a ostali objekti su renovirani. A da bi sve proteklo u najboljem redu pobrinuće se armija volontera, njih čak 10 hiljada.

Univerzijada je svakako velika prilika za afirmaciju cele države, njenog sporta, ali i svih njenih potencijala – turističkih i organizacionih. Nikakva komercijalna ili politička propaganda ne može da proizvede ni približno dobre efekte. Slike iz Beograda emitovaće se na najvećim televizijskim mrežama i ovog puta se neće odnositi na komplikovanu političku situaciju, već na dobre rezultate, na afirmaciju sporta i mladosti, na kosmopolitizam i duh srpske prestonice i njenih građana. Jer kao što i kaže zvanična himna Univerzijade: Beograde, grade moj u grudi nas svoje prim, odapni duh svoj umesto strele i leti, leti, leti… Jedan od najpoznatijih sportskih kanala u svetu – Eurosport, prenosiće pojedina takmičenja i emitovati nekoliko specijalnih emisija o Srbiji i Beogradu.

Vrednost Univerzijade naravno nisu samo promocija zemlje, zarada, pobede i medalje. Devojke i mladići koji će boraviti u Srbiji, pored sportskih, sa sobom će poneti i mnoge druge uspomene – domaću kuhinju odlaske u Skadarliju, na Petrovaradinsku ili Kalemegdansku tvrđavu, splavove. I ono najvrednije, što će pamtiti ceo život – nova prijateljstva koja su sklopili tokom tih dvanaest dana.

NEKA IGRE POČNU!!!

©MuškiMagazin.com


Ostavite komentar