Prosize kapsule

X-men Origins: Wolverine

Ako razmišljate ovih dana da pogledate dobar film, onda je to definitivno novi nastavak serijala o mutantima profesora Ksavijera. Reditelj je Gavin Hud, južnoafrički sineast, čiji je „Tsotsi“ dobio oskara za najbolji film van engleskog govornog podrucja, uz sve pohvale. Tu su i nezaobilazni Hju Džekman kao Volverin, Liv Šriber koji se uz lice dobrice, sasvim dobro snašao u ulozi negativca. Tu su i druga, manje-više poznata imena, koja oživljavaju neke od mnogobrojnih „otpadnika“ X-men sveta.

E sad sam popizdeo!

E sad sam popizdeo!

Radnja četvrtog po redu nastavka smeštena je u vreme pre dogadjaja iz već nam predstavljene trilogije.

Obeleženi porodičnom tragedijom Logan (kasnije Volverin) i njegov brat Viktor (kasnije Sejbrtut) beže od kuće i kroz budućnost bivaju redovni učesnici krvavih sukoba, što na američkom, što na drugim kontinentima: gradjanski rat, I-II svetski rat, Vijetnamski rat… U periodu posle ovih sukoba, Volverin će nakratko skupiti svoje kandže i njegov život će biti obeležen povučenošću u romansu i u ono što se zove „kućevni život“. Ali, izdaja, ubistvo i povratak ubilački nastrojenog Viktora pokreću novu dramu.

Kroz film saznajemo najpre kako je nastao Volverin, heroj kakvog znamo. Proćićemo i kroz istoriju komplikovanog odnosa izmedju njega i Sejbrtuta, kao i Volverinovog odnosa prema vladinom projektu Oružje X. Ipak, nemojte misliti da će režiser zarad karakterizacije likova žrtvovati dinamiku radnje. Film je prepun dobro snimljenih akcijskih scena koje počinju odmah i traju, sa malim pauzama, do odjavne špice. Iako je ovo ostvarenje najzanimljivije fanovima što stripa, što prethodnih delova serijala, pa su oni jedina prava test-publika, bez problema ga može odgledati bilo ko željan, kako smo već rekli, dobre bioskopske zabave. Ona je zagarantovana skoro svaki put kada na platnu možemo da pratimo avanture nekog superheroja ili antiheroja. Samo što u ovom filmu imamo ne jednog nego gomilu njih, što je pravi kuriozitet X-mena. Gambit, Bolt, Dedpul i Blob su onaj dodatni začin koji daje pravi ukus ovom ostvarenju.

Antiheroji koji tragaju za vlastitim identitetom i bore se čas protiv negativaca, čas protiv bezobzirnog establišmenta, dobra su prilika da u nama probude onaj buntovnički duh koji nas tera da navijamo za ove pomalo divlje ali simpatične momke.

©MuškiMagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “X-men Origins: Wolverine

  1. Pingback: Hugh Jackman (Hju Džekmen) | Muški magazin - M@N!

  2. Pingback: Hugh Jackman (Hju Džekmen) | Muški magazin - M@N!

Ostavite komentar