Prosize kapsule

Kako izbeći nasilje u vezi

U društvu postoji predrasuda da se nasilje dešava na nekim zamračenim mestima od strane nepoznatih osoba na koje smo slučajno naišli u kasne noćne sate. Ipak, nasilje nije tako izolovano i može biti sastavni deo života nekih osoba, bez obzira na pol, klasu, veru, pripadnost… Statistike pokazuju da su u većini slučajeva u vezama muškarci nasilni prema ženama. Istraživanja pokazuju da od svih žena koje su ikada bile u partnerskim odnosima, svaka četvrta osoba je prijavila da je pretrpela seksualno i/ili fizičko nasilje u nekom periodu života.nema patnja

Već dugo se javno govori o tome da postoji nasilje u vezama i brakovima, te da je to ozbiljan problem koji se ne tiče samo pojedinca/ke kome se nasilje dešava. U rešavanju ovog problema važno je da učestvuju i prijatelji/ce, porodica i državne institucije. Osobu koja doživljava nasilje treba podržati da iz nasilja i veze izađe, te da potraži pomoć. Jedno od rešenja je da se muškarci, menjajući ponašanje i društvene uloge koje su im nametnute, angažuju kako bi prekinuli nasilje.

Društvo često očekuje od muškaraca da potiskuju emocije i vrši veliki pritisak na one koji odluče da rade na sebi kako bi živeli zdravije i kvalitetnije. U svetu postoje grupe muškaraca koji se organizuju kako bi zajedno učili kako da izraze sebe kroz emocije koje nisu samo bes, te da u svom ponašanju prepoznaju kada se služe šablonima vezanim za moć i kontrolu partnerki i kako da to izmene. Uče veštine komunikacije i kontrole besa i ljutnje, kako da poštuju granice osoba sa kojima su u vezama ili brakovima, kako da slušaju druge i da otvoreno govore o svojim potrebama i osećanjima. Na taj način obnavljaju kontakt sa sobom i svojim emocijama. Obzirom da ovo nikako nije norma na Balkanu, kada se odlučite na ovaj put, možete imati poteškoća u odnosu sa prijateljima ili porodicom. Važno je da znate da je to najbolji put ka kvalitetnom životu sa sobom i drugima, da istrajete, a možda čak i naučite druge kako to da rade. Kada ste svesni svojih emocija, kakve god one bile, možete da utičete na svoje ponašanje u odnosu. Neće vam se desiti da zbog napornog dana i stresa pribegnete nasilničkom ponašanju prema osobama sa kojima ste u ljubavnom odnosu.

Konflikti su deo svakog odnosa i kada ih tako doživimo mogu da posluže kao lekcije na kojima učimo kako da poštujemo svoje i tuđe potrebe, granice, osećanja i želje. Kako bismo izbegli nasilje i uznemiravanje, važno je da u emotivnim odnosima gradimo i negujemo osećanja sigurnosti, ljubavi i slobode pored drugih i sa drugima:

1. Pitajte partnerku koje su njene potrebe, želje i osećanja i podržite je da o tome otvoreno govori.

2. Pitajte otvoreno i direktno šta joj smeta, a u čemu uživa.

3. Poštujte njene granice.

4. Neophodno je da svaka osoba u vezi ili braku, ima svoju slobodu i individualnost.

5. Podržavajte i poštujte izbor partnerke da samostalno izlazi sa svojim prijateljicama i prijateljima, porodicom, te da radi stvari koje voli i želi.

6. U konfliktnim situacijama izbegavajte vređanje, okrivljavanje i omalovažavanje. Drugi nisu tu da ispunjavaju naša očekivanja, i obrnuto. Sačekajte da se emocije slegnu, zatim ispričajte jedno drugom šta vas zaista muči.

7. Probajte zajednički da nalazite i istražujete rešenja koja odgovaraju i vama i partnerki.

©Muskimagazin.com

1 komentar on “Kako izbeći nasilje u vezi

Ostavite komentar