Prosize kapsule

Bear Grylls – rođen da preživi!

priredio Nikola Dražović

Rođen da preživi – više nije samo njegov životni moto, već i činjenično stanje. U svojih 35 godina života, i skoro dve decenije karijere avanturiste koji ne zna za strah, to je dokazivao bar jednom godišnje. Kao pripadnik specijalne britanske C4040-224 službe SAS 21 obučen je za borbu golim rukama, i u zimskim i u pustinjskim uslovima. Raspolaže znanjima iz medicine i davanja prve pomoći. Sposoban je za planinarenje, skakanje padobranom i rukovanje eksplozivom.. Onda nije ni čudo što je sa 23 godine, samo nekoliko meseci po zalečenju trostrukog preloma pršljenova, bio najmlađi Britanac na vrhu Mont Everesta. Tim poduhvatom ušao je u Ginisovu knjigu rekorda, ali i u istoriju kao Bear 220-701 Grylls – rođen da preživi!

I pre i posle ovog poduhvata bio je još u mnogo čemu prvi – od prelaska preko smrznutog Severnog ledenog okeana, do novih neosvojivih vrhova Himalaja. Ali hajde da krenemo redom…

Rođen je 7. juna 1974. u Severnoj Irskoj kao Edward Michael Grylls. Nadimak Bear dobija u drugoj godini od starije sestre. Kako je odrastao u porodici čiji su članovi bili veoma aktivni u političkom životu, nekako je od malena bio predodređen za život pun adrenalina. Planinarenje i jedrenje je učio uz oca, sa 14 godina postao je vlasnik crnog pojasa drugi dan, nakon čega su usledile studije španskog jezika na Univerzitetu u Londonu koje uspešno privodi kraju 2002. godine.

U srećnom je braku sa Sharom Grylls, s kojom ima tri sina. To koliko je ona srećna u braku sa čovekom koji ne uzmiče ni pred čim, zna samo ona. I tako bi mogli u nedogled da navodimo da se Bear opušta uz jogu, trenira nindžicu… ali hajde da vidimo šta je ono što je zaista –

Fascinantno kod Beara

Prvi zanimljiv podatak je taj što je ovaj Đorđe iz Džungle, do 20ete godine već stupio u službu u Indijskoj armiji, i sa njom viagra and canada prepešačio Himalaje uzduž i popreko. Od 1994. do 1997. uz promenu jedinice menja i kontinent. Pridružuje se specijalnim snagama Veliki Britanije i sa njima tokom 3 godine boravi u Severnoj Africi. Nad Kenijom 1996. pucaju kanapi na njegovom padobranu i on pada sa 500 metara nadmorske visine lomeći leđa na tri mesta. Iako je prognoza bila doživotna paraliza, on je na umu imao životne snove. Jedan od njih, bio je Mont Everest. Taj san postao je java u maju 1998. – 18 meseci nakon tragedije koja mu je predviđala mračnu budućnost.

2003. u otvorenom čamcu sa ekipom prelazi Severni ledeni okean i time ostvaruje još jedan od svojih dečačkih snova. Za ove poduhvate biva nagrađen raznim priznanjima, ali njemu najveće priznanje ostaje upravo u onome što je postigao. 2005. obeležio je preletom Anđeoskih vodopada u Venecueli (najviših vodopada na svetu), ali i priređivanjem večere na najvišem nivou ikada. Naravno, u pitanju je nadmorski nivo, i to onaj od skoro 10 km, a večera je bila organizovana u balonu. Ponovo se vraća Himalajima 2007. godine kada paramotorom preleće Mont Everest, i time obara još jedan rekord.

Man vs Wild

Svoj životni priručnik ultimativnog preživljavanja, Bear ekranizuje u vidu serijala Born to survive ili Man vs Wild 2006. godine u produkciji Discovery kanala, i u narednih nekoliko godina postaje sinonim za Rođenog da preživi. Serijal je dostigao veliku popularnost, a Bear nijednu moguću ili nemoguću situaciju u kojoj biste se mogli naći ne prepušta slučaju. Ako ste spremni da sledite sva upustva, ne gadite se zmija, žaba, buba, slezina, jetri, očiju ili sopstvene mokraće (kojom se zalivao u svakom trenutku), vama je suđeno da preživite u divljini!

Serijalu Born to survive, prethodili su dokumentarci o prelasku severnog okeana, životu u legiji stranaca, kao i besteseler Born Survivor, knjiga koja je na listi 10 najprodavanijih Sunday Times – a ostala 10 nedelja. Isu sudbinu

doživele su i njegove ranije knjige koje govore o usponu na Everest, a među njima sigurno je najpoznatija – Facing Up.

Bearova SURVIVOR rutina

Da biste bili survivor poput Beara, pored svega pre navedenog, morali biste svoje telo i um da podvrgavate stalnom forsiranju – do ivice. Jer, kako Bear kaže – to je jedini način da utvrdite gde je vaša granica. Kada to utvrdite – pomerite je! Fizički trening podrazumeva 6 dana fizičkih napora tokom nedelje, ali se ne sastoji u iscrpljivanju. 40 minuta ekstremnog trčanja koje ćete sutra smeniti treningom sa sklekovima, zgibovima, tegovima i drugim sasvim prosečnim vežbama može učiniti čudo za vaše telo, ali i duh iako ne deluju prezahtevno. Nije bitna težina treninga, naravno, daleko od toga da treba biti lagan, već da vam on postane rutina, nešto poput svakodnevnog zadovoljstva, a ne obaveze. To se postiže disciplinom, a disciplina gradi karakter – poručuje Grylls.

I za kraj smo ostavili poslastice iz kuhinje. Iako bi bilo očekivano da se na porodičnoj trpezi Gryllsovih na meniju nedeljnog ručka nađu razni gmizavci, punomasne larve i poneka škorpija – tek da ima šta da hrska, iznenadiće vas činjenica da je Bear u stvari domaćin čovek, koji voli da pojede nešto domaće, ali pre svega zdravo, mada ne beži ni od kolača koji su, priznaje, porodični porok.

Ipak, priča za kućnim stolom nije ona koju proživljavaš kada si izgubljen tamo negde u divljini. Tada ti je potrebna hrana bogata energijom da bi preživeo i ne možeš da biraš kojeg će porekla ta hrana biti – jedeš ono što će ti omogućiti da preživiš. To je u stvari jedna dobra životna lekcija, zaključuje Bear Grylls – u borbi za život jedino čega nemaš u izobilju je previše izbora. Sve drugo ti je na dohvat ruke…

Slični tekstovi

Ostavite komentar