Prosize kapsule

Izađite napolje – VEŽBAJTE!

Vikend – vreme koje možete provesti u krevetu, grickajući vaše omiljene slatkiše, listajući novine i gledajući TV uz vaše najdraže i najbliže, ali isto tako sa vašim najdražim i najbližim, možete iskoristiti to malo slobodnog vremena i za nešto zdravije! Istrčite krug oko kvarta, provozajte se biciklom, rolerima ili samo prošetajte obližnjim parkom. Osetićete priliv pozitivne energije, a ostaće vam i dovoljno vremena da u društvu najbližih uživate u ostatku dana pred ognjištem savremenog čoveka – TELEVIZOROM! Pa, pokušajte…

Trčanje je, slobodno možemo reći, možda i najstariji i najzastupljeniji način za razvijanje dobre kondicije i dobrog zdravlja. Trčati može svako, bilo gde i bilo kada, ali nije zgoreg napomenuti ipak neke osnovne stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju. Za kvalitetno trčanje trebalo bi imati kvalitetne i udobne sportske patike. Verujte, vašim stopalima će to olakšati trčanje.

Trčanje je jako dobro jer ono pozitivno utiče na mišiće celog tela. čak i ruku i stomaka. Takođe trčanje na duge staze povećava snagu a ima i pozitivan efekat na respiratorni i kardiovaskularni sistem.

Iron Abs za vas

Kako bi pritisak na zglobove tokom trčanja bio što manji, birajte putanju tako da trčite po zemlji ili travi. Asfalt je čvršći od zemljane ili travnate podloge, te vaši zglobovi na njemu trpe mnogo veći pritisak tokom trčanja. Da biste poboljšali opšte stanje, trčite 4 puta nedeljno po maksimalno 45 minuta. Tempo bi trebao da bude takav da tokom trčanja možete da pričate, ali ne baš sve vreme. Ukoliko želite da poradite na mišićima zadnjice ili stomaka, trčite po strmijoj kosini ili uzbrdo. Ako imate problema sa zglobovima, trčanje ipak nije najbolji izbor. Vožnja bicikla i rolera će predstavljati trening uz manji pritisak na zglobove.

Za vožnju biciklom nije na odmet imati dobru opremu iako može da posluži i bilo kakav bicikl koji trenutno imate. Oni koji žele malo više od obične rekreativne vožnje trebalo bi da nabave dobro održavan sportski bicikl, kacigu i biciklistički šorc.

Najveći efekat vožnja bicikla ima na mišiće nogu, a ukoliko vozite bicikl u stojećem položaju, trenirate i mišiće zadnjice. Ako vam treninzi traju dovoljno dugo, poboljšavate i snagu i kondiciju a vožnja pozitivno utiče i na kardiovaskularni sistem.

Da bi poboljšali kondiciju, vozite bicikl 4 puta nedeljno, po 1 sat, umerenim tempom. Ukoliko želite da ojačate i zategnete mišiće, trenirajte po 30 minuta, 4 puta nedeljno, jačim tempom a dobro bi bilo ako imate mogućnosti da vozite i po neravnom terenu.

Vožnja rolerima je takođe dobra za sticanje dobre kondicije. Nije loše imati i štitnike za kolena, laktove i dlanove (pogotovo ako ste početnik). Takođe pregledajte u kakvom su stanju Vaši roleri i ako su neophodne popravke, obavite ih što pre.

Vožnjom rolera ubrzo dolazite do zategnute zadnjice, lepo oblikovanih nogu i pravih leđa. Oni Vam takođe pomažu da delimično zatežete i torzo, vežbate održavanje ravnoteže i poboljšate koordinaciju pokreta. Ujedno dovoljno dugom vožnjom povećavate i snagu svih mišića.

Ukoliko ste početnik, startujte laganim tempom, po 30 minuta 3 puta nedeljno a ukoliko želite da poboljšate fizičku kondiciju, vozite 3 do 5 puta nedeljno, brzim tempom, u trajanju od po 45 minuta.

Ako ste već stručnjak za rolere i imate dovoljno veštine i snage, slobodno vozite 4 do 5 puta nedeljno i možete kombinovati npr. prvo sprint i vožnja po ravnoj površini, a zatim nizbrdo i uzbrdo, i dovoljno je da ovakav trening traje 30 minuta.

Jako je važno napomenuti da budete pažljivi pri izboru sporta ili vida rekreacije. Pravi sport i rekreaciju za sebe birajte u odnosu na Vaše zdravstveno i fizičko stanje i naravno prema tome šta Vam se najviše sviđa.Ukoliko imate visok pritisak, konsultujte lekara pre nego započnete vežbanje i nemojte se opredeliti za sport koji će za vas predstavljati preveliki napor. U svakom slučaju i svakodnevna dobra šetnja može mnogo da prija i da doprinese da se dobro osećamo.

Ostavite komentar