Prosize kapsule

Novak Nenezić – Koktel na srpski način!

by Nikola Dražović

Ko kaže da život kao na filmu nije moguć!? Novak Nenezić, 26-ogodišnji bartender, nacionalni šampion i priznati svetski umetnik u koktel majstorijama – svakako ne! Pre deset godina bio je tek još jedan student Više medicinske škole u Beogradu, ali već tada se iz razoružavajušeg osmeha i osećaja za ljude moglo naslutiti da mu se smeši sasvim drugačija budućnost. Deset godina kasnije, tj. danas, jedina zajednička tačka sa tom prošlosti su ljudi. Beli mantil zamenio je uniformom bartendera, ordinaciju barom, ali kao i nekad još uvek svoje pacijente leči beskrajnom pozitivnom energijom i spremnošću da sasluša, proceni i po potrebi pomogne. I uz sve to još dobijete i piće – možete li poželeti više? O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ovog već iskusnog, a još uvek mladog i veoma ambicioznog srpskog Tom Kruza kome ludnica Diskoteke 54 nimalo nije strana, u redovima koji slede…

Poleteti…

U ovom poslu, kao i u svakom, velika opasnost vlada od

sujete, visina i toga kako se na njima održati – a ne izgubiti. Brzina je u mom slučaju odigrala značajnu ulogu. Krajem devedestih još sam bio na studijama na Višoj medicinskoj školi, a već sledećeg trenutka, sasvim neplanirano obreo sam se u svetu bartendera. Gledajući i učeći od onih koji su već bili u tom svetu, iz čiste radoznalosti počeo sam da stičem praksu i prva iskustva po beogradskim klubovima i barovima, kojih u to vreme nije bilo puno – Ben Akiba, Kruz… Kada je 2002. otvoren Kruz, po prirodi lud i spreman na sve, bio sam spreman i da se borim za posao tamo. Dolazak na razgovor je bio i više nego zapažen – Oko 10 sati pre podne, kada je tamo bilo prilično pusto, na motoru (kojih sam takođe veliki ljubitelj) i u dresu Šumahera (znajući da je vlasnik Kruza njegov veliki fan), u velikom stilu i s mnogo buke zaustavio sam se pred splavom. Na pitanje vlasnika šta želim, rekao sam – posao.

I znati kada sleteti

Nakon prve godine šegrtovanja uloženi trud je počeo da se isplaćuje. Usledili su prvi honorari, koji su iz noći u noć postajali sve nestvarniji… zatim je usledilo gradsko takmičenje 2004., nacionalno iste te godine na kom odnosim pobedu koktelom Sexy night i na kraju veliki uspeh na Svetskom šampionatu u Las Vegasu. Za trenutak se tlo izmaklo, a visine postale opasno vetrovite. Po povratku napuštam Kruz, odlazim u Crnu Goru, gde započinjem karijeru po tamošnjim luksuznim hotelima. Ispostavilo se da je to bila velika greška, jer sam od učenika postao učitelj, a da sam i sam tek počeo da učim. Nažalost, tamo nisam imao od koga. Razočaran tim potezom vraćam se za Beograd, gde ponovo pronalazim tlo, i možda ne tako kosom, ali sigurnom i stabilnom uzlaznom linijom, u Central Bar-u nastavljam karijeru učeći i obučavajući.

Bartender – život i film

Uloga Toma Kruza u filmu Koktel s kraja 80 – ih, imala je svog uticaja na moju karijeru, ali ovaj poziv mnogo je više od prostog flera i tipične predstave sa čašama i šejkerima. Posao iskusnog bartendera počinje već na vratima bara, kontaktom očima i osmehom sa tek pristiglim gostom uz obavezno – Dobar dan, evo jednog slobodnog mesta ovde. Tada počinje posao psihološkog profajlera koji treba iz par kratkih rečenica razmenjenih sa mušterijom da preporuči piće koje bi išlo uz trenutno raspoloženje gosta. Uz to nudite mu i čašicu razgovora kojom mu pokazujete da ga uz piće sleduje i doza razumevanja – za ono što ga muči, raduje, brine… Bar je tu da odnos zadrži na profesionalnom nivou. I to je ono što se na filmu ne vidi – čarolija kojom barmen kupuje svoje goste.

Sexy night

Sexy night

Kokteli – za svakog po nešto

Bartender mora da bude majstor u svom poslu. Nije dovoljno da savršeno poznaje pripremu pića, mora biti kralj za šankom. U isto vreme mora znati kako da priđe novopečenom bogatašu čiji svaki pokret odaje želju za dokazivanjem, zatim stidljivim devojkama koje za šankom stoje same, nekom ko je došao da proba nešto novo i nekome ko jedva stoji na nogama. Prvome se bez razmišljanja nudi najskuplje, npr. Konjak absint, koji iako košta više nego obični kokteli zbog dodatka absintha, ni po čemu nema posebno veću vrednost. Prema takvom gostu si ljubazan, ali tu ljubaznost dobro i naplatiš. Stidljivim damama ponudiš nešto egzotičnije, opuštajuće, recimo Sexy night, Singapore sling… i potrudiš se da im nađeš društvo. Najbolje se uklope stidljivi sa stidljivima, jer se uz čaroliju koktela i dobre atmosfere brzo otvore i opuste. Nađeš nekog takvog, on preko tebe damama pošalje piće koje je siguran pogodak, a ti zadovoljan gledaš kako magija funkcioniše. Preporučiti nešto novo uvek je izazov – i za onoga ko preporučuje i onoga kome je preporučeno. Koji koktel ponuditi uvek zavisi od onoga kome se nudi – da li je raspoložen, neraspoložen, da li voli slatko, gorko, osvežavajuće… Bartender mora biti i dobar psiholog. I za kraj, ovome što se jedva drži na nogama ponudite kafu, ali tako da i sam shvati da mu je to viagra buy drug najbolji izbor.

Sa 26 godina, može se reći da je Novak zaista proživeo film u životu, ali i da je filmu pridodao život. Daleko od toga da je tu kraj – noge jesu na zemlji, ali u krilima ima snage još za mnogo toga… naravno, sada zna gde su granice i kako pored svega ostati normalan – kako biti Novak Nenezić koji pre podne voli da uživa uz Mint Lemonade, sa osmehom i dobrim raspoloženjem dočeka svakog gosta, prihvati žensku čizmu kao bakšiš.. u slobodno vreme uči, provoza se motorom, odigra sa drugarima partiju fudbala i ne odbije šnenokle koje mu je devojka spremila, pa makar to bilo i u tri sata ujutru! Uvek se nađe vremena, i uvek se ima volje, naravno – kada znaš pravi razlog. Uz osmeh može biti samo još lakše…

Slični tekstovi

Ostavite komentar