Prosize kapsule

Muška neplodnost – Želiš da postaneš tata?

by Zoran Živkov

Nekoliko je najvećih opasnosti po plodnost muškarca, samim tim i po njegovu budućnost. Među njima dve najveće su – pušenje i loša ishrana!

Muškarci koji žele da postanu očevi treba da prestanu da puše i tako povećaju izglede na uspeh medicinskog tretmana koji predstavlja najsavremeniju tehniku lečenja steriliteta.
Naučnici su dokazali da pušenje menja osobine DNK u spermi i lekari u Nemačkoj sumnjaju da ove promene mogu oštetiti embrion začet “in vitro” (IVF) ili veštačkom (vantelesnom) oplodnjom (vto), metodom lečenja muškog steriliteta koja omogućava da se samo jednim spermatozoidom oplodi žensko jajašce. Zahvati u postupku vantelesne oplodnje će biti dva ili tri puta neuspešniji kod muškarca pušača nego kod nepušača.

Iron Abs za vas

U istraživanju 301 para koji su podvrgnuti vantelesnoj oplodnji, 22 odsto žena čiji su partneri pušači ostalo je u drugom stanju kroz postupak ICSI, u poređenju sa 38 odsto žena čiji su partneri bili nepušači. Veoma slični rezultati su postignuti i kod parova koji su prošli kroz veštačku oplodnju.
Rezultati nesumnjivo pokazuju da se kod muškaraca pušača značajno smanjuje uspešnost u bilo kojoj od dve reproduktivne metode. Međutim, u slučaju da oba partnera puše, rezultati su još gori jer pušenje loše utiče i na žene pošto one “proizvode” manje jajašca sposobnih za  vantelesnu oplodnju.
Treba naglasiti da parovi koji puše ne samo da ugrožavaju sopstveno zdravlje već pušenje predstavlja rizik za ženu koja se podvrgava hormonalnoj stimulaciji začeća.

Zahvaljujući novoj reproduktivnoj tehnologiji u svetu je rođeno više od milion beba od vremena rođenja Luis Braun, prve “bebe iz epruvete” pre 28 godina. Otada je IVF najuspešniji postupak veštačke oplodnje.

Zdrava hrana za lečenje muške neplodnosti

Prva istraživanja koja se tiču očevog uticaja na zdravlje fetusa rezultirala je dijetalnim preporukama za vitalnost spermatozoida. Folna kiselina dobra je za buduće tatice, kao i za trudnice. Ishrana bogata folatima (folnom kiselinom) mogla bi zaštiti ‘zdravlje’ spermatozoida, pa tako i fetusa, pokazalo je istraživanje, prvo koje se pozabavilo uticajem prehrambenih navika muškaraca na razvoj ploda. Lekari sa kalifornijskog Univerziteta Berkley objavili su svoja saznanja o uticaju folata na smanjenje broja ‘defektnih’ spermatozoida, odnosno onih sa pogrešnim brojem hromozoma, u stručnom magazinu Human Reproduction. Takođe, uočeno da je kombinacija Peruanske make, arginina i cinka značajno popravlja status spermograma i povećava šanse za uspešno začeće.

plivaj, plivaj

plivaj, plivaj

Procenjuje se da je u zdravog muškarca 4 odsto spermatozoida koji nose višak ili manjak hromosoma, što se naziva aneuploidija, a vezana je uz probleme sa začećem, pobačaje i malformacije fetusa koje rezultiraju Daunovim, Turnerovim ili Klajnfelterovim sindromom. Do sada se nije moglo ući u trag odgovoru na pitanje zašto sperma mutira, ali od sada je poznato kako se to može donekle sprečiti. Tim s Berkleya analizirao je spremu 89 zdravih nepušača te ih ispitao o dnevnim unosima cinka, folne kiseline, vitamina C, E i beta karotena.

Zdraviji život za bolji spermogram!

Folna kiselina je ključni B vitamin za DNK. Nalazi se u zelenom lisnatom povrću, voću i plodovima (spanać, kelj, blitva, brokoli, orasi, sočivo, grašak…). Pokazalo se da su muškarci koji su dnevno uzimali između 722 i 1150 mikrograma folne kiseline (bilo kroz hranu ili suplemente), imali 20 do 30% niže nivoe aneuploidije nego li muškarci sa nižim unosima folata.

Dosadašnje preporuke doze folne kiseline za muškarce kretale su se oko 400 µg. Novija istraživanja bi ih mogla povisiti za one koji žele nastavak loze. U dosadašnjim istraživanjima dokazano je da unos mikronutrijenata u očeva može doprineti kvalitetu sperme, pa tako i uspešnijem začeću. Pored folne kiseline značajni sastojci dopuna u ishrani su svakako Peruanska maka, arginin, pčelinji polen i cink.

Imaš loše rezultate spermograma? Poboljšaj spermogram za samo mesec dana! Garantovano!

“Ovo je istraživanje koje sugeriše da ishrana oca igra ulogu u razvoju zdravog potomka”, rekla je prof. Brenda Eskenazi, voditeljka istraživanja, “Pre nego što parovi pojure u apoteke i nagomilaju zalihe suplemenata, preporučio bih im da pre svega prestanu pušiti, smanje unos alkohola i jedu umereno, uvrštavajući u svoj jelovnik pet porcija svežeg voća i povrća dnevno. Proizvodnja spermatozoida traje tri meseca, pa se promena stila života preporučuje pre pokušaja začeća”, poručio je dr. Allan Pacey, stručnjak za pitanja muške reprodukcije.

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Muška neplodnost – Želiš da postaneš tata?

  1. Pingback: Kako poboljšati spermogram? « Top saveti za muškarce

  2. Pozdrav!Zanima me koliko je korisna PeruvianMaca?Zeleo bih da povecam kolicinu ejakulata i jacinu orgazma i sve sto je vezano za to.Imam 26 godina.Vase misljenje?

Ostavite komentar