Prosize kapsule

Top 10 najšarmantnijih filmskih antiheroja

Ok. Svi znamo za Ramba, Supermena, Spajdermena, i još po kojeg M@N!a, pre svega zato što su to heroji koji su oduvek bili na strani dobra, pravde i u krajnjem slučaju – veliki pozitivci. Ali, šta sa lošim momcima!? Bar sa sledećih 10 – onih stvarno LOŠIH…

10. Prljavi Hari (Dirty Harry, 1971-1988)

Životna uloga Clint Eastwood-a ujedno je i jedna od najupečatljivijh filmskih rola ikada odigranih. Inspektor Harry Callahan se ne libi da u borbi protiv okorelih kriminalaca prekorači moralne i etičke norme, kako profesionalne, tako i lične, a sve u cilju ostvarenja krajnje ličnog, ali svakako ispravnog pojma pravde. Mnogi od nas su prvi put upravo u Harry-jevim rukama ugledali zlokobni Magnum 357, koji u kombinaciji sa Eastwood-ovim čelično plavim očima, tihom harizmom i zastrašujućom hladnokrvnošću, dan-danas predstavlja jednog od najšarmantnijih anti-heroja sa celuloidne trake.

9. Michael Corleone (The Godfather Part II, 1974)

Michael Corleone je porodičan čovek. Sa tim možda i ne morate da se složite, ali ćete se svakako složiti sa činjenicom da italijanskamafija funkcioniše po principu velike familije, a Al Pacino je uspeo da jedan negativan lik odglumi tako da ga gledaoci zavole i podržavaju, uprkos činjenici da Corleone, realno gledano, nije bio ništa drugo do obični gad, koji se nije libio osvete čak ni prema najbližim rođacima. Sve u ime “porodice”, naravno.

8. William Foster (Falling Down, 1993)

Ukoliko vam još nije jasno na koju je to “foru” Michael Douglas upecao Catherine Zeta Jones, polgedajte još jednom ovaj film. U ovom ostvarenju, inače izuzetno harizmatični, Douglas pretvara u sociopatu modernog doba, poslovnog čoveka koji sa sačmarom u jednoj i aktovkom u drugoj ruci, kreće kroz L.A. ne bi li stigao na ćerkinu rođendansku žurku. Čekajte, sačmara? Da. Sačmara u rukama koje ne oklevaju da povuku obarač i smaknu svakog ko se slučajno ili namerno nađe na Fosterovom putu. Dobra lekcija o tome šta moderni konzumerizam i post-kapitalistički sistem mogu da učine čoveku.

7. Dr. Hannibal Lecter (The Silence of the Lambs, 1991)

On je potpuno neodoljivi psihopata. Inteligentniji od svih članova MENSE zajedno, sa prefinjenim aristokratskim manirima, fantastičnom harizmom i privlačnošću, Hannibal će vas ubiti uz klasičnu muziku i pojesti vam bubreg sa osmehom na licu. Izuzetno je metodičan, temeljan, pedantan i ono što radi, makar to bilo i ubijanje, radi sa perfekcijom i stilom kakav se neće skoro opet videti na bioskopskom platnu.

6. Jules Winnfield (Pulp Fiction, 1994)

Quentin Tarantino je uvek od glumaca sa kojim sarađuje umeo da izvuče ne maksimum, već nešto mnogo bitnije-autentičnost. Uostalom, da li ste ikada pre ili posle Petparačkih priča videli Samuel L. Jackson-a sa onakvom frizurom? Jules Winnfield je tipičan tarantinovski antiheroj. Bitanga, marginalac, krimos i uopšte sve ono što sigurno ne biste voleli da vaše dete postane, Jules ipak osvaja simpatije brojnim “manirima”, počev od citiranja Svetog pisma svaki put kad nekoga treba da pošalje Bogu na istinu, preko beskrajnih filozofskih tirada o različitim temama, sve do opservacija o sopstvenom outfit-u.

5. John Milton/Devil-The Devil’s Advocate(1997)

Jedan jedini (doduže poduži) Paćinov monolog, bio je dovoljan da ovaj film uvrsti u brojne liste najboljih filmova svih vremena i, svakako, da Paćina ponovo uvrsti na našu listu najšarmantnijih filmskih antiheroja. Paćino, na užas svih vernika, u ovom filmu prilično smisleno i dopadljivo raskrinkava “mit” o Bogu, inače svom arhetipskom neprijatelju, s obzirom da ovaj šmeker igra ni manje ni više nego-samog Đavola. Ostavljamo vama slobodu da odlučite ko je za najbolji filmski Đavo ikada, ali svakako imajte u vidu bogataša John Miltona. Dovoljno je dekadentan da vam se dopadne.

4. Tyler Durden (Fight Club, 1999)

Morate da prevalite ceo film da biste shvatili da ovaj ultimativni celuloidni drkadžija zapravo uopšte ne postoji, te da je produkt šizofrenije, insomnije i inih psihičkih poremećaja glavnog junaka koga tumači izvanredni Edward Norton. Ipak, put se isplati, jer ćete videti Bred Pita u ulozi kakvu nikada kasnije nije ponovio. Lucidni, hiperaktivni i nadasve zli Tyler Durden izgleda kao nevaljalo dete koje zna da ga nikakva kazna ne može stići, pa to debelo i koristi, uvaljujući, naravno, svog realnog domaćina u niz krajnje nezgodnih situacija.

3. Alex DeLarge (Clockwork orange, 1971)

Alex DeLarge je odavno prerastao format filmskog lika i postao paradigma i oličenje moderne sociopatije, a u pop-kulturnom konstekstu jedan od najeksploatisanijih likova. U belim kostimima, martinkama, crnim šeširima i sa štapovima u rukama, Alex i trojica njegovih drugara počinju da terorišu sve oko sebe; brutalna prebijanja i nasilje, silovanja i pljačke deo su njihovih uobičajenih dnevnih aktivnosti. Nasilje radi nasilja je osnovni moto ove četvorke, sve dok jednog dana ipak ne dolijaju u ruke vlasti, kada Alex biva podvrgnut surovim metodama prevaspitavanja. Alex DeLarge je lik koji se ne zaboravlja. Britanski glumac Malcolm McDowell uspeo je da kreira psihopatu koji i danas često biva citiran kao oličenje čistog zla. Onda nije ni čudo što je ovaj lik toliko harizmatičan i šarmantan.

2. The Dude (The Big Lebowski, 1998)

Jedno od najboljih ostvarenja braće Koen u centar priče stavlja prototip džabalebaroša koji je protraćio deo života koji je za njim, a onaj deo koji je pred njim takođe ne namerava mnogo pametnije da iskoristi. Jeffrey Lebowski ili The Dude (tumači ga fenomenalni Jeff Bridges) biva uvučen u navodnu otmicu žene lokalnog milionera, ali se ispostavlja da je čitava gungula lažna i da je vesela supruga samu sebe otela, kako bi mužu izvukla novac. U masnoj majici, piždami, bade mantilu ili nekoj drugoj garderobi podesnoj za spavanje, The Dude jurca sa prijateljima okolo za odbeglom suprugom, a u međuvremenu pije koktel “White Russian”, ide na bowling i pokušava da urazumi svog nerazumnog drugara Waltera. Netipična, ali perfektna uloga Jeff Bridges-a.

1.Lock, Stock & Two Smoking Barrels

Ovaj film je, prema mnogim ocenama, najbolje ostvarenje Gaj Ričija, a količina šarma u njemu nije izmerljiva nijednom poznatom mernom jedinicom. Bilo da film posmatramo kroz glavne ili epizodne uloge, teško da postoji lik koji vam se neće dopasti iako u moralnom smislu svako od njih zaslužuje manju ili veću ćušku od strane organa reda i sudskog sistema. Bacon, Soap, Tom, Eddie, Big Chris, Little Chris, Nick “The Greek”, Rory Breaker…samo su neki od likova koji će vam nabaciti dugotrajni kez na lice i uvesti vas u komičnu varijantu britanskog podzemlja. Uostalom, u ovom filmu čak i jedan fudbaler (Vinnie Jones) glumi kao da iza sebe ima na desetine uloga. Svako dalje razglabanje je suvišno.

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Top 10 najšarmantnijih filmskih antiheroja

Ostavite komentar