Prosize kapsule

Delujte sigurno u razgovoru

Često pri kontaktu lice u lice, kada ne možemo mnogo toga sakriti, poželimo da smo neko drugi. Neko koga neće izdati glas, neko kome se neće znojiti dlanovi, ko se neće nervozno smejati, poskakivati s noge na nogu i skretati pogled kada mu sagovornik uputi svoj. Sve ovo što smo naveli uobičajeni su znakovi nesigurnosti, koji prilikom nekih važnih razgovora mogu imati fatalne posledice. Ne brinite, izlečivo je.

Sredite svoj izgled!

Otiđite korak dalje od toga da izgledate lepo i ozbiljno – verujte u to! Još davno su rekli da nije bitno šta imaš obučeno, već kako to nosiš. Naravno, to neće značiti da se na poslovnom sastanku pojavite u ritama, već da odabir odela bude u skladu sa onim kako se osećate u njemu. Ništa ne sme da vam smeta. Vaše odelo mora poručivati svima, a najpre vama- ja sam siguran u sebe!

M@N! savet – obucite se tako, da kada napustite kuću više ni jednom ne pomislite na to šta ste obukli. Svaki put kad sebi postavite ovo pitanje vaše samopouzdanje će opasti.

Držite ruke ispod linije

Gestikulacije rukama, mahanje do iznemoglosti, kao da ste usred cirkuske akrobacije, a ne ozbiljnog poslovnog razgovora bez sumnje umanjuju značaj onoga što želite reći. Kako biste izbegli ovu zamku nesigurnosti zamislite nevidljivu liniju u vašem vidokrugu koju vaše ruke ne smeju tokom razgovora preći. Ona bi trebala da bude dovoljno nisko da ne delujete neprirodno. Poenta linije je da vas spreči da se pipate po licu, da pipate njega/nju po licu, da ga/je bratski odalamite pesnicom po ramenu, itd…

M@N! savet – smirene ruke odaju utisak smirenog čoveka. Dodatak – kontrolišite i svoje vokalne gestikulacije kao što su aa, uh, hmm..

Fokus

Tokom razgovora uvežbajte svoje oči da ostanu fokusirane na jednu tačku na licu vašeg sagovornika, jer ćete na taj način ostaviti utisak pažljivog slušaoca. Ta tačka bi bilo najbolje da se nalazi negde između očiju. Zašto je ovo važno? Zato što je poznato da nesposobnost da nekoga gledamo u oči tokom razgovora navodi sagovornika na sumnju u vaše namere.

M@N! savet – naše oči ponekad odaju emocije i misli koje ni samih nismo svesni. Zaključajte ih fokusom na licu sagovornika!

Verujte u to što govorite!

Ok. Rekli ste što ste imali. Učinili ste to sa stavom i sigurnošću. Međutim, najopasnija zamka sledi po završetku vašeg izlaganja. Kratka pauza koja vam ostavlja taman tolliko vremena da i sami posumnjate u ono što ste upravo izgovorili. Zaustavite se pre nego to što ste rekli i poreknete. Ma, koliko nemoguće delovalo uzdržite se od bilo kakvih dodataka, opravdanja i daljih iznošenja činjenica, jer će svaka sledeća samo potkopati vaš stav i ubeđenja.

M@N! savet – ova mala vežba će vas makar sprečiti od besmislenog blebetanja, što nije tako loše ni za neke druge prilike.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar