Prosize kapsule

M@N! Health – Samo muški bolovi!

Bolovi koje muškarci opisuju na desnoj strani donjeg dela trbuha često izazivaju nedoumicu da li su izazvani upalom mokraćnih kanala, peskom, kamenom ili su refleksna bol desnog bubrega, a često i upala slepog creva.

Samo muški problem

Često se pacijenti žale na bolove iznad stidne kosti u srednjem delu trbuha. Ovi bolovi se često šire u područje završnog dela debelog creva, a mogu biti praćeni osećajem hladnoće u nogama i u stopalima.

Neophodan pregled je ultrazvuk donjeg dela trbuha, rektalni tuše (pregled rektuma i prostate preko završnog dela debelog creva), što može ukazati na upalu ove žlezde.

Iron Abs za vas

Uz ovu pretragu, treba napraviti laboratorijsku analizu urina, ejakulata (sperme), bris mokraćnog kanala. Hronične upale prostate dugotrajne su i teško se leče uz obavezno lečenje i seksualnog partnera, a češće su kod mlađih muškaraca.

Malo manje mlađi muškarci imaju problem učestalog mokrenja sa slabijim mlazom, naročito noću, koje je praćeno i bolom. Obično je razlog za to uvećana prostata. Radi se o muškarcima od pedesetak godina ili manje i ovi pacijenti pate od iscrpljenosti, jer su, zbog stalnog ustajanja noću, ujutro izmučeni i nenaspavani.

Neki se godinama ne javljaju lekaru smatrajući da će to samo od sebe proći. Ali, ovaj se problem može zakomplikovati i krvlju u mokraći, kao i isprekidanim mokrenjem, što, onda, već deluje zastrašujuće.

Kao metodu ranog otkrivanja postojanja bolesti, potrebno je uraditi prostatični specifični antigen iz krvi (zbog značaja početnih upalnih ili zloćudnih – malignih promena).

Ostali simptomi

Kod mlađih muškaraca često se javljaju jednostrani ili obostrani bolovi u testisima. Mogu biti kratkotrajni, učestali, peckajući, sevajući, često refleksni kao posledica peska ili kamenja, zatim kao posledica preponske kile (bruha). To može biti hidrokela, varikokela ili tumor, koji je u životnoj dobi od 15 do 35 godina najčešće zloćudan.

Jaka bol u jednom testisu može biti iznenadna ili se javljati posle neke fizičke aktivnosti ili sporta, a može da znači torziju ili uvrnuće testisa oko vlastite osovine. Najbrže se treba javiti lekaru, jer ako se zakasni, neophodan je operativni zahvat.

Preponska kila (bruh) može biti jednostrana ili obostrana. Često nastaje kao rezultat operativnog tretmana u donjem delu trbuha, a leči se operativnim putem

Osim bolova, krv u mokraći je znak koji zahteva opsežne preglede i analize. Uzroci mogu biti: pesak ili kamen u mokraćnim putevima, polipi i tumori mokraćne bešike, komplikacije karcinoma prostate, upale mokraćnih kanala.

Muški su pacijenti retki pacijenti, oni mnogo ređe odlaze lekaru, a kada to i čine, obično je to na nagovor žene. Ali, ako je neka od navedenih pojava i vaš problem, ne oklevajte, bez nagovora, obavezno idite lekaru.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar