Prosize kapsule

Alkohol – pitanja i odgovori (deo prvi)

Teško je naći tri muškarca koja ne vole povremeno da popiju koju. Dva još i nekako, ali kod trećeg teorija o muškarcima koji ne piju pada u vodu. Zato i svrha ovog teksta neće biti da vas odvratimo od alkohola, već da vas upoznamo sa nekim njegovim osobinama kojih smo svi uglavnom svesni, ali retko se zamislimo zašto tako utiču na nas. A i nije na odmet znati ponešto o tome s čim smo tako bliski. Zar ne?

Zašto alkohol usporava naše reakcije?

Alkohol deluje kao sedativ na centralni nervni sistem, usled čega opadaju koncentracija, kontrola nad govorom, koordinacija naših pokreta, ali i sposobnosti prosuđivanja. Tada se čovek oseća hrabrim, upravo zbog toga što se spuštaju barijere naše svesti, pa više nemamo strah od ponašanja po društveno prihvatljivim merilima. Ovo u nekim situacijama može biti povoljno (nije loše drmnuti neku žestinu pred ljubavni, poslovni sastanak ili ispit na fakultetu), ali za volanom na primer svakako treba biti bistre glave.

Možemo li razviti viši prag tolerancije na alkohol?

Ako ste čuli od nekog fakultetskog kolege hvalisavca kako ne može da se pošteno napije bez gajbe piva, sasvim je moguće da govori istinu. Usled svakodnevnog, ili redovnog konzumiranja alkohola organizam se navikava na veće količine alkohola u krvi, jer metabolizam brže prerađuje nove doze. Ipak, sa većim količinama alkohola vaši organi postaju blago imuni na njegov uticaj, tako da vam je potrebno daleko više vremena da postignete pravi efekat. Takođe, na ovaj način ne primetite trenutak kad ste postali alkoholičar..

Iron Abs za vas

Zašto nam pozli od alkohola?

Odgovor leži u komponenti alkohola poznatoj pod imenom – acetaldehid. Ova supstanca, a ne etanol utiče na to da završite nad lavaboom, grleći WC šolju ili držeći se zida kafića u kom ste se upravo prekinuli. U trenutku kada vaša jetra i organizam više ne mogu podneti napade ovog elementa oni stupaju u kontranapad primoravajući telo da se oslobodi viška alkohola s kojim se ne može izboriti. Treba znati da je ovaj element otrovan, i da, zahvaljujući njemu postoji čuveni izraz – otrovao sam se od alkohola!

Valja li piti na prazan stomak?

Sve zavisi šta želite od noći pred vama? Hrana u želudcu apsorbuje alkohol i vi ćete biti pijani u zavisnosti od količine hrane koju ste pre pića uneli u organizam. Ako vam je želudac prazan apsorpciju alkohola preuzima krv direktno i bićete pijani vrlo brzo. Dakle, ako vam je cilj da se ubijete ko majka – ne jedite pre pića. Naravno, to će imati i neke posledice jer na taj način alkohol i sporije napušta organizam, pa će vam oporavk i mamurluk trajati značajno duže.

Zašto postajemo emotivni?

Zašto postajemo emotivni kada popijemo? Kao što smo već pomenuli opada svesnost naše svesti, tako da kažemo.  U takvim situacijama isplivavaju skrivene emocije koje su do sad bile pod kontrolom našeg snažnog muškog ega, a to se donekle dešava i zato što prilikom unošenja alkohola u organizam raste nivo ženskog hormona estrogena, pa muškarčina lako postane emotivac. Dokazano je da redovno konzumiranje alkohola izaziva impotenciju, smanjuje maljavost, pa da vam čak mogu porasti i grudi!?! Pa se vi alkoholišite i dalje…

©Muški magazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar