Prosize kapsule

5 MUŠKIH odluka za 2010.

Svako od nas ima minimum 10 onih odluka koje idu uz frazu – od Nove godine ću! Poenta novog početka nije u Novoj godini, već u trenutku kada shvatite da je sa promenama bitno krenuti od sebe, a ne od sveta. Tada ste i zaista spremni da sve donete odluke sprovedete u delo. A kako se ne bi izgubili u velikim planovima i nikad ostvarenim idejama, hajde da zajedno donesemo 5 kojih ćemo se do kraja 2010. pridržavati i potruditi da ih ostvarimo. Videćete, nisu prezahtevne..

5. Pročitaću jednu knjigu

Koliko puta ste sebi, a i drugima rekli – moram pročitati tu knjigu? Verovatno vam se hiljadu puta dogodilo da nakon razgovora o nekom čuvenom klasiku, kog naravno niste pročitali, ali ste zato slagali da jeste, rekli sebi – ove godine ću pročitati sve važnije knjige! Naravno, to niste učinili. Razlog je u tome što ste sebi dali preambiciozan plan. Da ste rekli – moram pročitati makar jednu, možda bi nešto i bilo od toga. Zato, hajde da se dogovorimo. Do sledeće Nove godine, svako od nas će pročitati JEDNU knjigu. Nekima će biti to “nemoguća misija”, ali za pravog muškarca ne postoje nemoguće misije! Naša preporuka je da to bude Na Drini ćuprija. Ipak se čovek potrudio..

4. Otići kod lekara

Već smo u nekom od naših ranijih tekstova napomenuli koliko su muškarci teški na odlascima kod lekara. Jeda godišnji pregled nije mnogo. Da ne pričamo o tome da bi ova navika trebala da bude redovna (zato i jeste navika), makar na svaka 3 meseca, ali kako vas ne bih odmah ispresecali, a još se niste pošteno ni otreznili, nek dogovor bude da ove godine svi odu na JEDAN generalni pregled – od zubara do urologa. Najbolje bi bilo, što vam i želimo, da vam lekar uopšte nije potreban, ali stvar je opšte kulture da makar jednom godišnje povedete računa o svom zdravlju. I zbog sebe, i zbog drugih. Bez redovne kontrole, vrlo brzo može postati kasno.

3. Posvetite se sebi

Veoma je teško u naše vreme organizovati sve segmente života kako bi svi savršeno funkcionisali, a mi bili zadovoljni. Ako započnete sa takvim projektom u kom će biti uključeni svi odjednom, vrlo je verovatno (osim ako u sebi nemate nemačke ili kineske krvi) da će on doživeti propast. Zato se odlučite na metodu – korak po korak. Odvojite dva meseca za zdravlje, dva za vaš fizički izgled, dva za intelektualno uzdizanje, dva za karijeru, dva za ljubav (mada nju nemojte preterano ograničavati vremenom), a poslednja dva odvojite da uskladite sve prethodne delove i Novu godinu dočekati zadovoljni i usavršeni.

2. Pobedite svoj najveći strah

Svako od nas ima jedan najveći strah. Strah od zubara, zmija, ljudi, ljubavi.. Neka plan za Novu godinu bude da pobedimo jedan od njih. Svi strahovi, u stvari dolaze iz naše nesigurnosti, a nesigurnost je jednostavn a nesposobnost naše svesti da kaže – ko te j… Kada uspemo sebe da nateramo da prevalimo ove reči preko usana, shvatićemo koliko su stvari od kojih smo svih ovih godina strahovali u stvari beznačajne. Naravno, građenje samopouzdanja nije tako jednostavan proces, ali je važno – započeti ga. To je verovatno i najhrabrija odluka u celoj priči o pobeđivanju straha. Kada se odlučite da, napokon, zauzmete stav i ne ostavite mesta bilo kakvim dvoumljenjima – na pravom ste putu. U strahu živeti, i nije neki život..

1. Posvetite se drugima

Nakon što se posvetite sebi, spremni ste da se posvetite i drugima. Zapamtite – nikako obrnuto! Nek vaša novogodišnja odluka bude da ovu godinu učinite lepšom i drugima. Mnogo je onih kojima je potrebna vaša pomoć. Iako im možda ne možete pomoći novcem, uvek postoji hiljade besplatnih načina da to učinite. Najbolji je i najjeftiniji – saslušajte ih. Svakog od nas muče stvari o kojima nije lako pričati, a koje bismo voleli da podelimo sa nekim. Ne samo da bi nam bilo lakše. Kada ste saslušani imate utisak da ste stekli prijatelja i podršku u nekome koji vas je saslušao. Na taj način stiče se i samopouzdanje i hrabrost da problem koji vas je dugo mučio, napokon, počnete i da rešavate. Jer znate, oni se ne rešavaju od sebe.. Zato, u Novoj godini budite slušalac, makar jednom. Pomozite nekome da reši svoj problem, a vi ćete u godini za vama imati jednog više prijatelja, jedno više plemenito delo, i jedan više razlog da kažete – u ovoj godini sam bio bolji M@N!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar