Prosize kapsule

M@N! Izbor – Sok od paradajza!

Paradajz, preko leta najčešće konzumiramo u vidu salate, i to sa zadovoljstvom. Međutim, koliko ga volimo zbog odličnog i efektno osvežavajućeg ukusa leti, tako bi podjednako zbog svih zdravih i korisnih sastojaka trebali da ga volimo i zimi. I to u vidu soka! Evo nekoliko razloga zašto…

Sok od paradajza je jako zdrav i koristan. Povoljan uticaj na regulisanje rada enzima, prostate i poboljšavanje vezivanja gvožđa u crvenim krvnim zrncima, samo su neke od činjenica da je tako. Dalje, organske kiseline u paradajzu učestvuju u procesu disanja ćelija, a dijetetski fibrili učestvuju u poboljšanju varenja, smanjuju opterećenje jetre i tako sprečavaju stvaranje uslova za razvoj teških oboljenja.

Kako stručnjaci preporučuju da voće i povrće učestvuje u dnevnoj količini oko 800 grama, to je preporučljivo da paradajz u raznim oblicima učestvuje sa oko 200 grama ili 2 decilitra – svakog dana, naravno.

Iron Abs za vas

Nutritivna vrednost jednog paradajza

Kalijum reguliše ćelijski pritisak i obezbeđuje funkciju neravai muskulature, nema ograničenja pri unosu.
Natrijum obezbeđuje pritisak vanćelijskim tečnostima i kao kalijum omogućava nervnu i mišićnu aktivnost.
Fosfor omogućava transport makro i mikro elemenata u organizmu.
Magnezijum deluje na strukturu kostiju i zuba, kontrakciju mišića, prenos nervnih impulsa, pomaže aktivnost enzima.
Bakar potpomaže vezivanje gvožđa u hemoglobin.
Gvožđe je neophodno za stvaranje hemoglobina koji je odgovoran za prenošenje kiseonika putem krvi i za otpornost na infekcije.
Cink utiče na normalan rast i razvoj reproduktivnih organa, normalno funkcionisanje prostate, zaceljivanje rana, u formiranju proteinskih nukleinskih kiselina, a takođe kontroliše aktivnost više od 100 enzima.
Likopen je vrsta provitamina A, učestvuje u rastu, poboljšanju vida i ima antioksidativne osobine.
Dijetetski fibrili su materije koje se ne vare u želucu i tankom crevu, služe ¾ za ispunjavanje debelog creva pri čemu imaju dvostruku ulogu: služe za povećanje površine potrebne za obavljanje biohemiskih procesa pri čemu smanjuju opterećenje jetre i pri tome snižavaju kiselost u istom, što omogućava optimalan rast korisnih mikroorganizama koji normalno obitavaju u zdravom organizmu.

Ako ne zbog svega navedenog, čašu soka od paradajza popijte makar nakon najluđe pijanke i protiv najgoreg mamurluka. Videćete – deluje!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar