Prosize kapsule

Neću ženu, neću brak!

Koliko puta ste čuli ono čuveno pitanje – kad ćeš da se ženiš? Savremene tendencije među muškarcima pokazuju da se taj odgovor kreće negde oko 29. godine, ali osim ovog, zvaničnog, mi vam nudimo još nekoliko mogućih odgovora kada vas sledeći put budu upitali – kad ćeš više?

Prvo, krenimo od stanja vašeg tela, a zatim ćemo doći i do stanja duha, ne brinite. Dokazano je da se u braku većina supružnika opusti, ali i zapusti. Muškarci puste stomačić, a sva pravila bontona i uglađenosti nestanu preko noći, jer više nema potrebe da jure svoju partnerku, kad su je već ujurili. Žene nabace čak 7 kilograma u prvih 10 godina braka, a pri tome mislimo na žene koje još nisu imale dete.

Sa finansijske strane, ako vam još uvek nije do obavezivanja na dobro i zlo, uvek se možete pozvati na negativne posledice ekonomske krize na vaš novčanik. Da je skupo, skupo je. Ipak, u našoj sredini, ne mora da znači da će ovaj izgovor proći. Mentalni sklop našeg naroda je takav da će vaši poželeti što pre da vas vide sa lisicama, pardon, sa prstenom na ruci, pa nije isključeno da će na vaše – skupo je, oni spremno sačekati – samo ti nađi s kim ćeš, pare nisu problem. Dodatno, čak i kad stupite u brak, finansijski element ostaje i dalje značajan. Iako ste sada zajednica sa dva dohotka, pa time i većom kupovnom moći, morate biti svesni da ćete u toj zajednici za svaki potrošen dinar morati pronaći dobro opravdan razlog, jer što je vaše, to je i njeno, a što je njeno, to je njeno!

Još jedna sitnica vezana za ovaj fizički deo je – seks. Pomirite se sa time da će ga nakon sudbonosnog DA, biti sve manje, a da ćete NE čuti sve češće. Žene seks ne doživljavaju kao prioritet, njima su važne stvari kao što je pažnja, ljubav, romantika, dok je za muškarce seks način života. Ipak, ne znači to da ga neće biti uopšte, samo će se značajno prorediti..

Uz ovo se nadovezuju i teme kao što je kraj spontanosti, sve manje uzbuđenja, ali opet ne treba zaboraviti ni to da ste se obavezali na život u dvoje, tako da ste se svesno odrekli nekih navika momačkog života. Čega nema, za njim ne treba žaliti, ali se zato možete oprobati u moru novih navika i veština koje bračni život nudi, a kompromis je svakako jedna od autentičnih bračnih tvorevina. Od trenutka kada ste je preneli preko praga, kompromis postaje sinonim za donošenje svih važnih odluka, a samo od vašeg diplomatskog iskustva i sposobnosti, zavisiće da li će to biti kompromis, ili njena poslednja.

Sve je više slučajeva da se brakovi završavaju razvodom, čak i oni za koje bi se reklo da će trajati večno. Nikad se ne može bit potpuno siguran u trajnost braka, ali ako ne pokušate nećete ni znati. Uporedo sa rastom broja razvoda, raste i broj vanbračnih zajednica, koje se opravdavaju tvrdnjom – ako dvoje žele da provedu život zajedno, zašto im je potrebna potvrda na papiru?

I za kraj, možda i najbrutalnija činjenica – jednom DA, zauvek DA. Ovo znači da je gotovo sa tulumima do zore, flertom s kim se stigne, seksom bez obaveza i slično. Sada ste sa njom, i to pokreće niz odgovornosti koje kao novopečeni supružnici tek trebate da ispečete. Isto važi i za nju, jer i ona mora da se odrekne svojih kafenisanja, tračarenja i merkanja tipova sa drugaricama (ovo smo morali da napišemo da ispoštujemo formu, mada…). Još jedna važna stvar, zbog koje i odluka na stupanje u bračnu zajednicu ne treba lakomisleno da se donese je to da se svaka osoba vremenom menja. To što ste danas, možda nećete biti za nekih 20 godina, a možda to ne bude ni osoba s kojom ste stupili u brak, pa ni vaša veza. Razumevanje je najpodložnije nerazumevanju, pa bi bilo mudro da dobro razmislite o vama i njoj u budućnosti. Ko što kaže ona stara – dva put meri, jednom seci.. Bolje pokvariti savršen trenutak, nego ceo život.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Neću ženu, neću brak!

  1. Pingback: Neću ženu, neću brak! -

Ostavite komentar