Prosize kapsule

Kako pobediti stidljivost?

Ne može se reći stidljivost, a ne pomisliti na manjak samopouzdanja. Ova dva pojma su povezana, a boriti se protiv oba, zamoran je i trajan proces. Ipak, on za cilj ima stvaranje nove, bolje i karakternije ličnosti, koja neće pocrveneti od pomisli da možda crveni, kojoj neće zalupati srce svaki put kad joj se neko obrati, i čiji dlanovi neće biti mokri od znoja baš kad treba da se upozna sa onom slatkom plavom iz ćoška. M@N! Pomaže!

Prvo što morate da shvatite je da u vašoj stidljivosti niste usamljeni. Ne postoji osoba koja nije barem malo nesigurna u sebe, i u nekom trenutku stidljiva i rezervisana. To što vama ne deluje tako, ne mora da znači da nije. Neke osobe su poput vas – spetljaju se, pocrvene, zamuckuju.. međutim, neke osobe svoju stidljivost kriju iza svog hladnog stava. Odbojnošću izbegavaju mogućnost da stupe u kontakt s nekim, kontrolišući na taj način situaciju, ali i svoju nesigurnost. Verujte nam, isti su kao i vi, samo vam deluju zastrašujuće.

Ukoliko želite da prebrodite mentalnu barijeru (probiojete led), a na nekom ste javnom mestu, dobar savet je da potražite nekog još stidljivijeg od vas. Osim što ćete kroz razgovor sa tom osobom graditi svoje samopouzdanje, pomoćićete i njemu da pregura taj prvi talas, kada se svi ukoče od straha. U svakom slučaju – imate novog prijatelja!

Kada je faza jedan – probijanje leda, protekla kako treba, vreme je za fazu dva- prilazak nekome ko vam se zaista dopada. Pomisao da ćemo naići na osudu, predrasude i kritiku osobe kojoj prilazite, odzvanjaju vašom glavom – šta li misli o meni, šta li misli o meni… Savet – usmerite misli na nešto drugo, dešavanja oko vas, na sitnice koje vam se dopadaju na osobi kojoj prilazite, osmeh, odeća.. napravite mentalnu zabelešku svega onoga što želite da joj kažete i u mislima joj to i recite dok joj prilazite. A onda sve to izustite kada do nje i stignete. Rezultat je prilazak obavijen u pozitivnu, a ne u energiju straha, što će sigurno imati bolji efekat, nego da ste se onesvestili pred njom. Mada, i to deluje kao zanimljiva ideja – nama, kao posmatračima..

Poslednji savet je – PRAKSA. Bez dovoljno prakse ništa ne može preći u naviku, a ako mislite da se možete braniti tišinom, jer tako nećete ispasti glupi – varate se. Ispašćete jednom, a kada se to desi, biće žestoko. Opuštenost u društvu, stiče se jedino kroz razgovor sa ljudima. Prva tri puta biće teška kao olovo, ali već četvrtog bićete iskusniji. Posle je sve rutina, koju su u jednom trenutku prošli svi – MOŽEŠ I TI! Stisni zube i zapamti – i slatkoj maloj iz ćoška je frka, samo dobro glumi.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar