Prosize kapsule

Moj šef – Psihopata!

Sigurno su vam svima dobro poznate scene iz Hičkokovog horora Psiho. Kada, voda, slivnik, lik iza zavese i čuvena muzika. Iako svi očekujemo da nas psiho sličan ovome zaskoči u miru našeg doma, presretne na ulici ili kidnapuje u taksiju, istraživanje dr Džona Klarka pokazalo je da vas on može spopasti i na radnom mestu. Prema Klarku, jedan odsto svih zaposlenih, sklon je psihopatskom ponašanju, a kako bi vam pomogao da na vreme uočite jednog on je objavio Vodič za prepoznavanje psihopata.

Prvo na šta upozorava dr Klark su uslovi u firmama, koji nude sasvim pogodno tle za razvijanje psihopatskih karakternih crta. Korporacijski život se svodi na surovu ambiciju koja ne preže ni od čega, pa isto važi i za one koji te ambicije nose. Sigurno se sećate oglasa kompanije DMkoja je pre nekoliko meseci raspisala konkurs posao, a osim uobičajenih načina da tu informaciju prezentuju u javnost poslužili su se i plakatom na kom je pisalo – Nama trebaju ajkule. I upravo je ovo glavna karakteristika psihopata. Oni nisu ljudi, oni su ajkule. U svom vodiču, dr Klark navodi njihove glavne osobine – osećaj bezgrešnosti (smicalice, podmetanje nogu, zabadanje noža u leđa, maltretiranje, zlostavljanje sprovode lako i bez ikakvog osećaja krivice), zavodnici su, što znači da su skloniji razgovoru oči u oči, jer su veoma vešti sa rečima i mogu obrlatiti i najupornije. Ovo vam odmah sugeriše na sledeću osobinu psihopate – manipulator. Hrane se tuđim slabostima, pokvareni su, ne prezaju prisvajanju tuđih zasluga, patološki su lažovi, ali to loše čine. Takođe su nepredvidivi, nisu skloni nekim dubljim emocijama, već samo najosnovnijim kao što su radost, žalost i bes.

Promenljivog su raspoloženja, a poštovanja nemaju čak ni za one koji su im omogućili da se dokopaju ciljeva i položaja kojima su stremili. Vrlo lako će udariti upravo na svoje ktitore, ako im se njihova pozicija učini iole primamljivom.

Kako mogu delovati na vas?

Cilj im je da vas neutrališu kao protivnika, tako da je prvo na šta će ciljati vaše samopouzdanje. Nastojaće da vas umire i uljuškaju u lažnu sigurnost, kako vi ne biste imali veće ambicije, i kako biste postali bezopasan igrač. Ako se nađete u ovakvoj situaciji, najbitnije je da se ne izolujete i ne dozvolite da presije koje psihopata vrši nad vama ne dođu do drugih. Ovo je mač sa dve oštrice. Ili će vaša žalba uroditi plodom i psihopata biti kažnjen, ili će sve proći bez nekih većih promena. U drugom slučaju, preti vam psihopatina osveta koja često može biti gora od svega što ste od njega do tada doživeli. On se neće promeniti, a milosti svakako neće imati, tako da nam je vaš savet da u takvim okolnostima ipak promenite posao. Jasno, mogli bi se držati časti i savetovati vam da mu se na.ebete k…, ali ulozi za tako nešto su preveliki, pre svega vaše zdravlje. Koliko god vi mislili da možete daleko stići u borbi protiv njega, on može za metar dalje. Možda ćete na kraju uspeti da ga pobedite, ali budite sigurni da ste to uspeli samo zato što ste postali isto što i on – psihopata!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar