Prosize kapsule

Kako ostaviti pušenje, a ne ugojiti se?

Naučnici tvrde da postoji nekoliko načina na koje se bivši pušači mogu boriti protiv suvišnih kilograma koji se nakon prestanka pušenja lepe za naše telo kao nikotin za pluća.

Kako ste se upravo odrekli jedne loše životne navike, možda je pravo vreme da promenite i druge.

Ako ste obično imali naviku da nakon jela zapalite cigaru, pokušajte da cigaru zamenite nekom drugom navikom koja vas neće naterati da umesto kojeg dima pojedete koji kolačić. Operite zube, popijte čašu vode.. Vremenom ćete naučiti organizam na novu rutinu, a ona je svakako zdravija od novih i nepotrebnih kalorija. Takođe, većina pušača nakon što ostave pušenje ima neodoljivu naviku da nešto gricka i mulja po ustima, a zašto umesto kikirikija i drugih kaloričnih grickalica to ne bi bila šargarepa, celer ili žvaka?

Iron Abs za vas

Dalje, kontrolu težine, dobro je započeti već na samom početku odvikavanja od cigareta, te meni popuniti vlaknastom i hranom punom proteina koja će prijati želudcu, a manje će gojiti. Takođe, pošto je sigurno da će vam apetit porasti, pokušajte da ga prevarite sa više manjih obroka u toku dana. Imaćete stalni utisak sitosti, a ovakav način ishrane dodatno ubrzava metabolizam.

Naravno, fizička aktivnost i vežbe su neizostavne. Naš savet vam je da umesto svake cigarete uradite seriju sklekova, trbušnjaka ili čučnjeva, ili jednostavno prošetate pola sata po kraju. O efektima ovoga na vaše mišiće ne moramo ni pričati, ali možemo pomenuti da će vam fizička aktivnost umiriti živce, pomoći u borbi sa stresom i napuniti vas pozitivnom energijom, a ovo su i neki od glavnih razloga zašto ste i počeli sa pušenjem.

I za kraj, ako baš vidite da se ne možete sami izboriti sa problemom, potražite stručnu pomoć na vreme i putem kognitivno-bihevioralne terapije pobedite sebe i svoju želju za još jednom cigarom, a nakon toga se bacite na sređivanje težine.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar