Prosize kapsule

Stižu alergije!

Proleće je za veći deo populacije raj nakon pakla zime. Međutim, postoje i oni koji vrlo dobro znaju kakav pakao sa prolećem dolazi. Priroda se budi, sve polako počinje da zeleni, cveća na sve strane, vetrovi nose opojne mirise, ali sa tim mirisima švercuju i najveću noćnu moru svih alergičara – polen!

Alergije nastaju kao posledica naslednih i faktora okoline, a sve se zasniva na preteranoj reakciji našeg imunološkog sistema prirodne procese koji se odvijaju oko nas. U poslednje vreme, alergije postaju problem sve većeg broja ljudi.

Polen, to malo, ali .ebitačno zrno, uzrok je najvećeg broja alergija, a porast broja alergičnih na polen u nekoliko poslednjih godina se povezuje sa klimatskim promenama koje su uzrokovane povećanom količinom ugljen-dioksida u atmosferi. Efekat staklene bašte forsira rast biljaka, a samim tim i prekomerno stvaranje polena što sa sobom povlači sve veći broj obolelih od polenskih alergija.

Iron Abs za vas

Ovo se najviše odražava na ubrzani rast ambrozije, za koju je poznato da je jedan od najjačih alergena. Osim što pospešuju rast alergenskih biljaka, čestice ugljen-dioksida, kao i druge materije koje su produkt zagađenja, pokazali su se kao odlični prenosnici polena kroz vazduh.

Jedna od karakteristika polenskih alergija je i njihovo sezonsko javljanje, koje je osim za sezonu i godišnje doba, vezano i za prostor, vegetaciju i meteorološke prilike koje se javljaju na tom području.

Kako se boriti protiv polenske alergije?

Način na koji biste se u potpunosti izborili sa alergijom ne postoji. Tu su, naravno, antihistaminici (Presing, Lentostamin, Fenergan, Sinopen, Aminofilin) lekovi koji umanjuju efekat alergije, ali postoji i nekoliko vidova prevencije putem kojih možete delimično izbeći najgore reakcije. Neki od njih su:

* izbegavati boravak i provođenje fizičkih aktivnosti u području bujne vegetacije u vreme visoke koncentracije polena u vazduhu (u jutarnjim satima)

* izbegavati sušenje i provetravanje odeće i posteljine napolju

* prostorije u kojima boravite provetravati kratko, najbolje u toku popodneva ili putem klima-uređaja.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar