Prosize kapsule

Avatar – ispala za Oskara!

Ceremonija dodele Oskara, održana u nedelju uveče donela je veliki broj iznenađenja. Najgledaniji film godine i film sa najvećom inkasiranom sumom novca ikada Avatar ostao je bez Zlatnog dečka u svim važnijim kategorijama, njegov reditelj Džejms Kameron isprašen je od svoje bivše supruge Ketrin Bigalou koja je dobila Oskara za film Hurtlocker, a Meril Strip od svoje mlađe koleginice Sandre Bulok koja je samo veče pre nego je dobila nagradu za glumicu godine, s ponosom ponela titulu najgore glumice godine. Apsurd se nastavlja činjenicom da je ova dodela Oskara imala 5 miliona gledalaca više nego prošlogodišnja, mnogi kažu baš zahvaljujući 9 nominacija filma Avatar.

Ovogodišnji show na crvenom tepihu bio je najgledaniji u poslednjih 5 godina, a gledanost se pripisuje očekivanjima gledalaca da će Avatar, hit film godine, odneti veliki broj Oskara. Ipak, Avatar je pokupio samo tri, i to za nominacije u manje važnim kategorijama dok je film večeri svakako bio Hurtlocker Ketrin Bigalou. Kameron ovoga puta nije uspeo da dostigne nezapamćenih 11 Oskara koje je potopio sa svojim mega blockbusterom 1998. – Titanikom. Interesantno je da je upravo ta dodela Oskara bila i najgledanija u istoriji dodeljivanja ove nagrade sa 55 miliona gledalaca širom sveta, pa se može reći da je Kameron pouzdan primer kako podići zlatnu prašinu sa crvenog tepiha.

To što mu ove godine isto nije pošlo za rukom sa Avatarom, sigurni smo da ga neće mnogo potresti jer je film već u njegov džep slio milijarde sa bioskopskih blagajni, a prilika za Oskara će još biti, u to ne sumnjamo. Ko zna, možda već sa nastavkom Avatara o čijem scenariju je Kameron počeo da razmišlja po završetku prvog dela, jer je Džejms Kameron ipak tata triologija…

Slični tekstovi

Ostavite komentar