Prosize kapsule

Cohiba

Cohiba spada u najskuplje cigare na svetu. Posebna aroma, ukus, ali statusni simbol odlike su ove slatke pasije svakog strastvenog pušača, a u redovima koji slede otkrićemo vam zašto je baš Cohiba sinonim kvalitetne cigare.

Možda neko zna, ali sigurni smo da je više onih koji za ovo nisu čuli. Cohiba je u stvari naziv za preteče svih cigara koje su još Taino Indijanci koristili za urolane listove duvana, koje su domoroci pušili kada je Kolumbo došao na Kubu. Od tog Kolumbovog vremena moralo je proći još nekoliko vekova dok Fidel kubansku cigaru nije učinio svetskom.

Davne 1966. godine, predsednika Kastra je jedan od njegovih ličnih telohranitelja ponudio cigarom bez etikete, koje je pravio Eduardo Rivera. Cigara je ostavila snažan utisak na predsednika, koji je lično kontaktirao Riveru i dogovorio se da u vili El Laguito, u najvećoj tajnosti, pokrene proizvodnju cigara po tom jedinstvenom receptu. Godinu dana kasnije, fabrika počinje proizvodnju cigara pod imenom Cohiba, koje su bile namenjene samo presedniku i diplomatama širom sveta, za koje je Kastro smatrao da zaslužuju privilegiju uživanja ovih cigara. Tako ostaje narednih 16 godina, kada se Cohibe prvi put pojavljuju na slobodnom tržištu. U Madridu se u čast Svetskog fubalskog prvenstva 1982. godine, ove cigare prvi put nalaze u javnoj prodaji, a u istoj fabrici nastaje novi brend namenjen predsedniku Kastru i diplomatiji – Trinidad. Od kada je postala dostupna širokoj javnosti, Cohiba izaziva oduševljenje uživalaca cigara širom sveta .

Kao i kod vina, tako je i za cigare važno odakle sirovine za njihovo spravljanje dolaze. Duvan za Cohibu bere se u regiji Vuelta Abajo. Nakon odvajanja najfinijih listova, duvan se transportuje do fabrike El Laguito, gde se odvija najznačajniji proces koji upravo i izdvaja ovaj brend od drugih cigara, a to je treća fermentacija duvana. Dva od tri lista duvana koja čine osnovu (filler/tripa) podležu toj trećoj fermentaciji. To su listovi koji potiču sa srednjeg (seco) i gorenjeg dela stabljike (ligero). Seco list, umerene arome, najvažniji je za formiranje arome cigare, a Ligero list, pune arome, značajan je po tome što sporo gori i daje potrebnu jačinu. U tome je tajna Cohibe.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar