Prosize kapsule

Razlike između muškog i ženskog mozga

Da postoji razlika između muškarca i žene – očigledno je. Naravno, ne samo zbog onoga što one imaju, a mi nemamo i obrnuto, već razlika postoji i u našim mozgovima, čime bi se napokon moglo objasniti zašto ih ne shvatamo, ali bez njih ne možemo. Sasvim očekivano, muški i ženski mozak, razlikuju se u segmentu koji je odgovoran za seks.

Iako su muški i ženski mozak prilično slični, zahvaljujući sitnim razlikama može se reći da pripadaju sasvim različitim svetovima. Tako posmatrano i nije neko čudo kada se kaže da su muškarci sa Marsa, a žene sa Venere. Svi smo mi vanzemaljci jedni drugima… Istraživanja su na primer pokazala da je oblast u mozgu, zadužena za emocije, veća kod žena nego kod muškaraca, što je pored svega što smo na tu temu do sad podrazumevali otkrilo i da žene imaju sposobnost čitanja emocija sa nših lica, te se bolje služe neverbalnim znakovima u komunikaciji nego mi. Dakle, eto rešenja prve misterije – ne čitaju nam misli, već samo lica.

Najveća razlika, ipak je smeštena u delu koji kontroliše naše seksualne potrebe. Taj deo je čak dva i po puta veći kod muškaraca i najaktivniji je u pubertetu. A sada rešenje misterije broj 2. Upravo zbog ove činjenice muškarci odlepe kad vide ženske grudi, jer je to reakcija koju zbog svoje moždane obdarenosti fiziološki ne mogu iskontrolisati. U tom trenutku ime se budi nagon za razmnožavanjem, a znamo da pamet u tom trenutku malo vredi. Uglavnom se sve svodi na prostu vizuelizaciju, odnosno – pamet nam poludi kad ugledamo ženske grudi!

Za razliku od muškog, ženski mozak traži sigurnost, oslonac.. pa je njima, za razliku od nas seks u drugom planu. Upravo u tome leži rešenje treće misterije – zašto nam tako dobro leži seks bez obaveza? Zato što tražimo samo seks!

Naročito je interesantno ponašanje ženskog mozga tokom njene trudnoće. Još jedan dokaz da je priroda mislila apsolutno na sve je next interesting fact. Tokom trudnoće, ženski mozak stimuliše lučenje feromona kod žene koje muškarac udiše, a oni zatim stimulišu muški mozak na smanjenu proizvodnju testosterona i tako umanjuju njegovu želju za seksom.

Sledeća misterija odnosi se na muškarčevu nemogućnost da iskaže emocije. Kako je istraživanje pokazalo, on zaista nije neosetljiv, kao što to može pomisliti uplakana žena koja mu upravo saopštava da im je veza u krizi, već je njegov mozak tako isprogramiran da potiskuje osećanja, a svu mentalnu snagu koristi kako bi što pre našao rešenje postojećeg problema.

I za kraj, mali pogled u budućnost. Činjenica je da tokom godina dolazi do značajnih promena u mozgovima muškarca i žene. Tako vremenom opada proizvodnja testosterona kod muškarca, čime opada i njegova zainteresovanost za seks, ali to nije slučaj i kod žena. Kod njih proizvodnja estrogena sa godinama raste, pa krajnji rezultat svega budu neki prilično neobični muško-ženski odnosi do čije nam deskripcije sad i nije preterano stalo.

Sve u svemu, najkorisnije saznanje ovog istraživačkog poduhvata je dokaz koji sada postoji i crno na belom, a on jasno kaže da čak i sa naučnog gledišta muškarci i žene NE MOGU razmišljati na isti način, i da NIKADA svet neće posmatrati istim očima, te je najbolje rešenje kao i uvek MEĐUSOBNO RAZUMEVANJE!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Razlike između muškog i ženskog mozga

  1. Pingback: Razlike između muškog i ženskog mozga -

  2. Pingback: Mozak muški, mozak ženski - Strana 2 -

Ostavite komentar