Prosize kapsule

50 godina Martinki

Kada je 1. aprila 1960. godine napravljen prvi model čizama sa oznakom Dr Martens niko nije ni slutio da će ova radnička obuća pola veka kasnije biti simbol buntovništva i jedan od najvećih modnih brendova – ikada.

Čizme Dr Martens, ili popularne Martinke dizajnirane su u Nemačkoj, a proizvedene u Nortemptonu u Velikoj Britaniji 1960. godine. Isprva je bilo planirano da to bude radnička obuća, ali uskoro se pokazalo da je podjednako dobra i policajcima, učenicima i terenskim radnicima. Ipak Martinke su svoj status kultnog modnog simbola pre svega dobile kao obeležje pank kulture. Tokom sedamdesetih i osamdesetih Martinke su bile klasičan izbor za sve one koji su živeli nesputanim duhom slobode i buntovništva, pre svega pankere, ali su ih rado prihvatile i skinhead grupe, kao i mirovni aktivisti. Može se reći da su u jednu čizmu stale sve suprotnosti ovoga sveta.

Klasičnu čizmu dr Klausa Martensa neodoljivom za njene kupce čine strogi, gotovo vojnički kroj, otporan na sve, neuništivi đon i ojačani prednji deo čizme. Iako se pri pomisli na Martinke uvek prvo pomisli na čizmu crne boje, u kojoj je napravljen i čuveni originalni model 1460, godine i brendomanija učinile su svoje, pa se Martinke danas mogu naći u svim mogućim bojama i dezenima. Na njih nisu ostali imuni ni poznati modni kreatori koji su često sarađivali sa kompanijom Dr Martens, prilikom izrade specijalnih kolekcija, a Žan-Pol Gotje i Joši Jamamoto su samo neka od tih imena.

Povodom pedesetogodišnjice Martinki u Nortemptonu je organizovana izložba pod nazivom Dr Martens u pedesetoj: Stvaranje ikone.

Tokom proteklih 50 godina, Dr Martens je bila obuća za radnike i za učenike, policajce i pankere, skinhedse i mirovne aktiviste. Istovremeno su predstavljale modu i antimodu. Nema obuće koja je u tolikoj meri postala obeležje britanske kulture i njihova priča je zaista fascinantna, izjavila je, povodom jubileja, predstavnica kompanije Džozefin Hikin.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar