Prosize kapsule

Misionarska poza

Žena leži na leđima sa podignutim kolenima, a muškarac na njoj – ovo bi ukratko bio opis jedne od najčešće praktikovanih seks poza. Međutim, pogrešili bismo kada bi rekli i omiljene poze, jer njena popularizacija tokom istorije, kako ćete videti u tekstu koji sledi, nema nikakve veze ni sa udobnošću ni pogodnostima ovog seks položaja, a ni sam naziv sa delima srednjovekovnih misionara, koji su uglavnom živeli u celibatu. Dakle, kako je nastao misionarski položaj?

Kako ovu pozu srećemo u umetnostima raznih perioda i naroda – od drevnih Egipćana, antičkih Grka, starih civilizacija Južne Amerike, Kine, Japana… došlo se do pogrešnog zaključka da je misionarska poza omiljeni položaj za seks svim ljudima. Ipak, za druge seks poze znalo se i tada, a zna se i danas, a svoje posebno mesto među njima misionarska poza nije zauzela zbog prednosti u fizičkom smislu, mada se upravo u samom položaju i krije istina o njenoj posebnosti. Kao što smo rekli – žena dole, a muškarac na njoj. Suština ovog položaja je ustvari oslikavanje dominacije muškarca nad ženom u svakom pogledu, pa čak i u seksu. Postoji priča, mit ili kako god bi to nazvali, da su stari Grci seks upražnjavali isključivo stojećki, dok im Artemida nije otkrila misionarski položaj kao jedini prirodan, upravo zbog pomenute dominacije. Kasnije je ovaj stav prihvatila i Hrišćanska crkva sa tvrdnjom da je ovaj položaj najpogodniji i najefikasniji za oplodnju, pa su zbog toga svi drugi položaji nepotrebni.

Naziv misionarska poza, takođe nema mnogo veze sa misionarima, jer kao što znamo oni se baš i nisu razbijali od seksa. U pitanju je lingvistička začkoljica koju je čini nam se najbolje objasnio Alfred Kinsli (Alfred Kinsley) u svojoj studiji Seksualno ponašanje muškaraca, 1948. godine, u kojoj navodi primer iz knjige Malinovskog koji kaže da su ime seks pozi o kojoj govorimo dali divljaci iz američkog plemena Trobrianders. Oni su uz svoja ognjišta karikirali takozvani englesko-američki način seksa, a kako su ta plemena sve doseljenike zvala misionarima, tako se odomaćilo i ime ove poze – misionarska.

Nakon toga, naziv se proširio i na druge jezike, mada još uvek postoje suprotstavljena mišljenja o tome kako je on zaista nastao. Kao što smo videli, misionarska poza vas može dovesti u nezgodnu situaciju po dva osnova – lingvističkom i ravnopravnosti polova. Da biste uspešno izbegli oba, evo saveta – manje priče, više seksa! Nije vreme za razmišljanje…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar