Prosize kapsule

Šta su antioksidansi?

O svemogućim ANTIOKSIDANSIMA čujemo na svakom koraku. Ne postoji lekar, draga TV saveta, ili prodavačica sa pijace koja u bar jednoj rečenici neće pomenuti – zdravo je, puno antioksidanasa, ima antioksidativno dejstvo, odličan je antioksidans.. Kada se nešto toliko potencira, sigurno je da postoji razlog zbog kog je to tako. Naravno, češće je u pitanju samo dobar marketing nego što je po sredi istina, ali u slučaju antioksidanasa, istina je potpuna – zdravi su! Još ostaje pitanje – šta su?

Antioksidansi igraju jednu od najvažnijih uloga u zaštiti ljudskoga zdravlja. Oni pomažu u borbi sa slobodnim radikalima, čije se štetno delovanje iskazuje u bolestima kardiovaskularnog sistema, malignim oboljenjima, dermatološkim bolestima, ali i kod preuranjenog starenja. Na povećanu količinu slobodnih radikala utiču loše zdravstvene navike, naročito stres, ali ništa bezopasniji nisu ni pušenje, alkohol, duži i intenzivniji napor. Slobodni radikali su štetni jer oksidiraju naše ćelije i na taj način ih uništavaju. Upravo tu u akciju stupaju antioksidansi koji se vezuju za slobodne radikale i sprečavaju njihovo negativno dejstvo.

U antioksidanse ubrajaju se vitamini E, A i C, selen, cink, beta karoten, polifenoli… uglavnom, sve su to elementi koje možemo naći u prirodi, pre svega svežem voću i povrću, što znači – zdravlje na dohvat ruke.

Iron Abs za vas

Hrana bogata antioksidansima

Po pravilu, najzdravije je ono što nam najteže pada da jedemo. U hranu bogatu antioksidansima ubrajaju se žitarice, mahunarke (pasulj, bob, buranija..), sveže voće (bobičasto svo, zatim agrumi, crno grožđe, kupine..), povrće (paradajz, šargarepa, paprika, spanać…), zeleni čaj, crno vino, tamna čokolada sa visokim sadržajem kakaa, kafa (ali samo dok je topla, skoro vrela)..

Iako je teško voditi računa o tome da na stolu svakodnevno imate neko sveže voće ili povrće, treba imati na umu da od negativnih dejstava slobodnih radikala najviše stradaju oni koji žive brz i stresan život, pri čemu ga najčešće žive u izuzetno zagađenim sredinama, a upravo su oni ti koje najviše i mrzi da se bakću tamo nekom zdravom hranom. Pamet u glavu – voćku u ruku!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar