Prosize kapsule

Roštilj recepti – ćevapi i pljeskavice

Uvod u priču o Prvom maju – tu! Korisni saveti za spremanje dobrog roštilja – tu! E, sad. Bilo bi nefer da vam ne ostavimo i neki recept za ono što ćete “baciti” na taj roštilj. Spremite vaše copy-paste opcije, krećemo!

Pre svega, poslušajmo himnu svih pravih roštiljdžija, patentiranu u prestonici kulinarstva na žaru – Leskovcu!

Ako nemaš merak na jedenje
ne se pipaj oko ćevapi.
ćevapi su za ljudi.
od meljeno meso od plećku
od šiju na bika i od paflaku.
kad se ubavoi izmesi
turi se na led, da prespie.
Ujutro se izmelje još jed’n put.
kad meso odvugne- turi se na žar.
Ćumur mora da je iz planinu.
Domaćica da je ubava.
Domaćin da ne e budala.
Kad se toj udesi,
Ćevap san ripne na čoveka, u tanjir
Takvi ćevapi praviv se samo u Leskovac.

Ćevapi

-500g od plećke

-400g od vrata

-100g od potrbušine

Meso iseći na kockice 3- 5 cm, dodati 20 gr. soli, dobro izmešati i ostaviti da stoji u frižideru najmanje 5- 6 sati. Samleti ga kroz krupnu šajbnu (8- 10 mm), ponovo izmešati i ostaviti u frižider 10 -12 časova (bolja varijanta 24h). Ponovo ga samleti kroz sitnu šajbnu (3- 4 mm), izmešati i ostaviti u frižideru bar još 2- 3 sata. To je onda meso za one dobre stare i PRAVE ćevape. Dalje se potiskuju kroz levak ili formiraju rukom dok roštilj cvili za istima.

Idemo dalje! Od iste mase prave se pljeskavice (mrak) u koje se pred samo pečenje dodaje sitno seckan crni luk, tucana paprika i biber po želji. Neko voli i sitno seckanu zelenu papriku. Evo i štosa za jednostavno formiranje pljeskića. Kuglu od mesa (težine po želji i apetitu) staviti između dva najlona ili celofana tanko namazana uljem i pritisnuti daskom za seckanje do debljine od 1- 1,5 cm. Od iste mase dalje se pravi:

LESKOVAČKI ĆEVAP

Dodati sitno seckani beli luk, ljutu tucanu papriku i malo bibera. Leskovački ćevapi su malo duži i deblji od standardnih.

LESKOVAČKI UŠTIPCI

Uz sve ovo gore dodati sitno seckanu ljutu zelenu papriku i na kockice (oko 5 mm) seckan kačkavalj. Otkidati komade rukom (odatle uštipak) i lagano formirati u kuglice prečnika oko 5 cm. (sve dok roštilj rida za “robom”).

Važne napomene:

-Nikako ne dodavati u masu vodu. Ona samo podstiče stvaranje bakterija, u pečenju ispari a ćevap se “sprči” i postane gumast.

-Ne dodavati sodu bikarbonu. Ona ubija mlečnu kiselinu u mesu i takođe radi za bakterije. Osim toga mesu posle nekog vremena daje neprijatnu zelenkastu boju.

-Luk i ostale sastojke dodavati mesu pred samo pečenje!

Slični tekstovi

Ostavite komentar