Prosize kapsule

Recepti za koktele

Kokteli vam mogu delovati kao žensko piće, jer pravi muškarac ipak pije isključivo žestinu i pivce. Ipak, ako malo razmislite, Džejms Bond je pio Martini, a koliko je beše ono žena prošlo kroz njegov krevet? Ne kažemo da batalite pivo, ali nije loše znati ni kako napraviti neki dobar koktel. Upravo zbog toga M@N! je tokom prethodne godine određeni broj tekstova posvetio zavođenju pomoću koktela. Najkorisniji je svakako onaj o receptima, pa vas upravo zato i podsećamo na njega!

Martini Dry

Čašu za mešanje napuniti hladnim, suvim kockama leda. Prvo sipati hlađeni Bombay Sapphire i dodati hlađeni vermut. Barskom kašičicom jako mešati od dole na gore. Dovoljno je mešati 10 sekundi. Zatim procediti u dobro ohlađenu martini čašu i dodati 1-2 masline. Eventualno možete dodatno servirati masline u posebnoj posudici. Martini čašu treba dakle ohladiti. Postoji više mogućnosti kako to možete uraditi. Postoje naravno uređaji koji obavljaju ovu funkciju ali je to luksuz koji ne može svako sebi da dozvoli. Čašu možete ohladiti i u frižideru. Najčešće se čaša hladi tako što se napuni ledom. Mogu se koristiti kocke leda ali mnogo je bolje koristiti mrvljeni led (crushed ice). Cilj je da se koktel dodatno ohladi jer se mešanjem postiže temperatura od 6°, dok se piće koje je mućkano u shaker-u ohladi na ca. 4°. Drugi efekat koji se želi postići je da čaša bude zamagljena kada servirate piće. Zbog toga se Martini Dry servira ODMAH nakon pripreme. Pravilo je da gin treba prvo sipati i onda dodati vermut, tako se navodno bolje sjedine sastojci. Maslina koja služi kao garniš ima još jednu važnu funkciju a to je da u piće dospevaju eterska ulja koja podižu kvalitet pića. Eterska ulja nalaze se i u kori limuna tako da ako nemate masline možete iscediti koru limuna. To se radi tako što se uzme mali komad kore od limuna koju savijete iznad čaše tako da etersko ulje prsne u piće.

Tequila Sunrise

Piće se priprema direktno u čaši od 20cl. Prvo staviti kocke leda u čašu i sipati sok od narandže.Sada treba dodati 4cl tekile i grenadine sirup. Lepa ideja je da sirup sipate neposredno pred gostima, jer taj prizor fantastično izgleda. Sirup koji je gust spustiće se na dno čaše. Ako sve uradite kako treba, na površini će ostati žuta linija od soka od narandže. Zbog ovog efekta se piće i naziva “Tequila Sunrise” – izlazeće sunce. Sada treba pažljivo promešati tečnost barskom kašičicom i piće je spremno za serviranje.

Margarita

4 kocke leda, Tequila, Cointreau i sok od limuna sipati u shaker i kratko ali snažno promućkati. Procediti u čašu dekorisanu rubom od soli.

Rub od soli nije samo dekoracija nego je i važan za ukus koktela. Rub treba da bude uredan. Komadicem limuna se ovlaži spoljni rub čaše i zatim se pažljivo nanese so tako što ćete čašu gurnuti u so do dubine od pola centimetra. Čašu treba držati za stalak tako da je posudica okrenuta prema dole. Salvetom se izbriše unutrašnji rub da so ne bi dospela u piće a spoljni rub se dotera salvetom tako da venac od soli bude ravnomerne širine.

Kao zamena za nešto skuplji Cointreau može da posluži i Triple Sec koji je i lošijeg kvaliteta.

Cosmopolitan

Sastojci

  • 2 cl likera “cointreau”
  • 4 cl votke
  • 1 cl soka od limuna
  • malo soka od ribizle

Način pripreme:

Koktel se priprema u šejkeru, služi u koktelskoj čaši, a dekoriše spiralama pomorandžine kore.

Mojito

Sastojci:

• 10 -ak listića nane (mente)

• 3-4 kašičice šećera

• 1 cl lomljeni led

• 1,5 cl Rum

• soda voda (mad može i obična)

• sok od limeta (zelenog limuna)

• nekoliko kapi maraskina (nije obavezno)

Priprema:

U usku visoku čašu od oko 2 dcl, stave se tri kašičice šećera i listići mente (desetak). Kašičicom sa dugačkom drškom se menta malo izgnječi sa šećerom. Na to se zatim doda lomljeni led do vrha čaše, pa soka od limeta, belog ruma, i do vrha se dolije soda voda. Na kraju se nakapa nekoliko kapi maraskina. U čašu se stavi slamčica .

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar