Prosize kapsule

Kako napraviti dobru fotografiju – saveti

Digitalni foto-aparati doneli su nam i digitalnu fotografiju, a sa njom i automatski uvid u ono što slikamo. Iako na ovaj način jednu fotografiju možemo dovesti do savršenstva, to ne znači da savršenu fotografiju moramo slikati baš sto puta. Evo nekoliko saveta kako da vam to pođe za rukom iz prve.

Kontakt oči u oči

Kao i u stvarnosti, tako i na fotografiji kontakt oči u oči može imati odličan efekat. Najčešća greška koju čine oni koje fotografišemo je da gledaju pravo u aparat. Doskočite im – postavite kameru u visini vaših očiju i tako ih slikajte.

Pozadina

Pozadina fotografije skriva smisao. Ako slikate grupnu fotografiju, ili vašu devojku samu kraj starog hrasta, potrudite se da se na slici ne nađu i kontejner, parkirani automobil ili betonska bandera koja joj izviruje iza levog uha.

Koristite blic i na otvorenom

Iako je po uverenju blic rezervisan samo za mrak i zatvorene prostorije, treba ga koristiti i po danu. Sunce stvara senke na licima ljudi, a korištenjem blica ovo se može eliminisati i istaći subjekat slikanja.

Deca se slikaju iz blizine

Kod fotografisanja dece i uopšte manjih predmeta najbolje je kada je kadar ispunjen predmetom slikanja. Možete ih slikati iz blizine ili koristiti zoom. Ipak, treba obratiti pažnju da ne približite predmet slikanja suviše blizu jer će se slika zamutiti. Najbliža fokusna daljina za većinu kamera je oko 60 centimetara.

Predmet slikanja ne mora biti u sredini kadra

Kod fotografisanja predmeta, građevina i slično, objekat slikanja ne treba biti u centru fotografije. Ako fotografiju podelimo na trećine, objekat će se nalaziti u trećini levo ili desno, dok će pozadina ispunjavati dve trećine fotografije.

Fokusiranje u tri koraka

Digitalni aparati su tako podešeni da automatski fokusiraju centar kadra. Ako objekat pomerite u levu ili desnu stranu kao što smo vam malopre preporučili, u fokusu će ostati praznina, što svakako nije dobro. Kako ispravno fokusirati objekat?

To se radi u tri koraka. Prvo se kadrira objekat i okidač za slikanje pritisne, ali samo do pola. Sada vam je u fokusu malopre pomenuta sredina. Držeći do pola pritisnut okidač pomerite fokus na objekat koji želite da vam bude u fokusu, i na kraju slikajte.

Jačina blica

Neki aparati su jači, neki slabiji. Uglavnom je u uputstvima navedeno koliki je domet blica, ali ako nije to možete lako utvrditi sa nekoliko test fotografija.

Osvetljenje

Za snimanje pejzaža, prirode.. najbolje svetlo je ujutru i predveče, jer tada svetlost sunca pada pod oštrijim uglom i blaža je. Lice se takođe nikad ne slika na jakom svetlu jer se tada primete svi detalji i nesavršenosti na njemu.

Kadrovi

Naravno, kada slikate pejzaže, široka polja, more, tribine stadiona najbolje je koristiti horizontalni kadar, ali kod slikanja visokih ljudi, drveća, zgrada.. daleko su efikasniji vertikalni snimci.

Organizujte vašu fotografiju

Prirodne fotografije mogu, ali ne moraju UVEK ispasti dobro. Zato nije na odmet da se umešate u režiranje vaše fotografije. Ako slikate veću grupu ljudi zbijte ih, visoke sedite, niski nek stoje iza njih, deci na plaži obavezno stavite naočare…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Kako napraviti dobru fotografiju – saveti

  1. Sve ok…Samo, sve sto mozete uraditi sa blicem na vasim fotografijama je da ga isključite, i u mraku i u svetlu, najbolje je prirodno osvetljenje i pri tom sto vise senki to bolje…ne zelimo da necije lice izgleda dvodimenzijalno i ravno kao daska 😛 Sto vise senki to slika bolja 😉

Ostavite komentar