Prosize kapsule

Impotentnost samopouzdanja ili zašto nam ponekad nije do seksa?

Muškarci su, zahvaljujući predrasudama formiranim tokom vremena, oduvek posmatrani kao seksualno nezajažljivi deo ljudskog roda, spreman da svoje spolovilo strpa u sve žensko što hoda na dve noge (ponegde nije bitan čak ni broj nogu, al’ o tome neki drugi put). Da se vremena menjaju, pokazuju i sve češći slučajevi da prijateljice na kafi ne rapredaju o tome „kakav je seks pao sinoć“, već o tome zašto seksa-nije bilo.

Dakle, kada žene „dobiju“, muškarci ne mogu da dobiju od žena, ponekad ih boli i glava (žene, ne muškarce), često i hronično, i to je ok, sve mi to razumemo, ali šta je sa muškarcima? Zašto ponekad ni njima nije do seksa, uprkos uvreženom mišljenju da su oni bića koja prvo pošalju svoju antenu za detekciju kvalitetne ženetine, pa tek onda oni idu za njom?

Medicina kaže da muškarcima nije do seksa onda kada im je slabiji libido ili kada imaju probleme sa erekcijom. Dok u prvom slučaju dolazimo do saznanja da i muškarci imaju mesečne „cikluse“ tokom kojih im je libido manje ili više izražen, odnosno jači ili slabiji, u drugom slučaju govorimo o klasičnoj erektilnoj disfunkciji.

Ukoliko zanemarimo situaciju kada se muškarcu pimpek ne diže jer ima lošu cirkulaciju pa u njega ne dotiče neophodna količina krvi (što je, dakle, čisto fiziološki razlog), najčešći razlozi za nevoljnost i nezainteresovanost muškarca za seks su uglavnom psihičke/psihološke prirode.

Zajebava nas brkati šef. Zajebava nas zgodna šefica. Zajebava nas brkata šefica ili, možda, zgodni šef. Mobing. Ne postižemo na poslu sve što moramo ili želimo. Sve to može da stvori frustraciju. Naš fudbalski tim igra loše ove sezone. Reprezentacija standardno gubi. Raspao se omiljeni bend, otkazan je koncert na koji smo čekali godinama. Glupi, ali dovoljni razlozi da podbacimo u krevetu pre nego što se uopšte i uvučemo između nogu naših partnerki.

Međutim, verovatno najveći razlog koji može uzrokovati erektilnu disfunkciju je emotivno nezadovoljstvo muškarca. Drugim rečima, nije dovoljno da nečija partnerka bude zgodna k’o Anđelina i vešta k’o Džena Džejmson, pa da alatka non-stop bude uspravna poput jarbola za zastavu ispred Narodne skupštine. To je potreban, ali ne i dovoljan uslov, rekli bi matematičari.

Ono što je najvažnije, jeste da muškarac bude emotivno ispunjen u vezi, da veza zadovolji njegov emocionalni apetit, što će, opet, sa druge strane, bez ikakvih problema, u bilo koje vreme moći da probudi onaj seksualni. To se kosi sa vladajućim predstavam o muškarcima kao čvrstim primercima ljudske vrste kamenog srca, imunim na emocije i sve što ide uz njih, ali su muškarci daleko emotivniji i ranjiviji nego što to na prvi pogled izgleda.

Slični tekstovi

Ostavite komentar