Prosize kapsule

ŽESTINE za koje MOŽDA niste čuli!

Ako spadate u one kojima dan ne počinje ako nije započeo jednom „ljutom“, kafom i cigaretom, onda će čitanje ovog teksta za vas biti pravi užitak – naiskap. Kako mi, osim da vas ludo zabavimo, takođe želimo i da od vas stvorimo muškarca spremnog za svet u svakom pogledu, onda vas u taj svet ne možemo pustiti bez uvida u elementarno poznavanje svetske ispičuturologije, odnosno nauke o ispičuturstvu. Jeste da rakija konekts pipl, ali i drugi imaju svoje konektore, pa da vidimo koje su to najpoznatije internacionalne žestine. Živeli!

Ouzo (UZO)

Zemlja: Grčka

Specifikacije: Uzo u sebi ima oko 40 % alkohola, a preovlađuje jaka aroma anisa. Koristi se kao zamena za apsint.

Način eksiranja: Grci ga obično piju uz mezedesu, predjelo od morskih plodova i povrća. U prevodu – meze. Najjači ga eksiraju čistog, ali vam niko neće zameriti ni ako ga razredite sa vodom. Jedino ga NIKAKO nemojte razređivati kombinacijom – par tekila, par mohito koktela, zatim šareni koktel sa suncobranom čijeg se imena ne sećamo, ali je delovao suludo, kambek na uzo, malo piva, još par tekila i prekid od dva dana.

Sake

Zemlja: Japan

Specifikacije: Sake je vino koje se dobija fermentiranjem riže, a sadrži od 14 do 16 % alkohola. Dobar sake glatko klizi niz grlo, ostavljajući slatkast ukus.

Način eksiranja: Sake se obično poslužuje topao, ali ga Japanci piju i s ledom. Izvrsno se slaže s većinom jela japanske i tajlandske kuhinje, a poslužuje se kao i bilo koje drugo stolno vino.

Arak

Zemlja: Libanon, Jordan, Sirija

Specifikacije: Arak je sličan uzu i po tome što se radi o snažnom piću s ukusom anisa, i po tome što se koristi kao zamena za apsint.

Način eksiranja: Arak ili kako ga domaćini zovu MLEKO LAVOVA služi se uz arapsko predjelo koje vam može zazvučati poznato – mezza.

Mezcal

Zemlja: Mexico

Specifikacije: Mezcal je snažno alkoholno piće koje se dobija od agave. Spada u istu porodicu alkoholnih pića kao i tekila, odnosno mezcal je pojam koji obuhvata tekile i još neka pića koja se dobijaju od agave. Meksikanci mezcalom nazivaju pića koja na dnu svojih flaša imaju, SPREMTE SE JUNACI – crva!

Način eksiranja: Pije se kao i tekila, sa limunom i solju, ali ga Meksikanci obično piju posle obroka.

Pisco

Zemlja: Radi se o nacionalnom piću Perua i Čilea, ali spor o tome ko ga je patentirao još nije gotov.

Specifikacije: Pisco je zapravo rakija koja se dobija od muskata. Ukusom podseća na vino i limun, a sadrži 42 % alkohola.

Način eksiranja: Čist i hladan Pisco se služi kao aperitiv, a od koktela s Piscom najpopularniji je Pisco Sour.

Grappa

Zemlja: Italija

Specifikacije: Grappa se proizvodi iz fermentiranih koštica i kožica grožđa, odnosno ostataka nakon pravljenja vina. Ima cvetnu aromu i koncentraciju alkohola od 40 % do 50 %.

Način eksiranja: Servira se ili kao aperitiv ili s kafom nakon obroka. Obično se servira hladna, mada stručnjaci kažu da se upravo na sobnoj temperaturi može spoznati njena puna aroma.

Cachaca

Zemlja: Brazil

Specifikacije: Dobija se iz šećerne trske. Fermentirani sok šećerne trske prokuvava se tri puta do vrenja, ne bi li se dobila autentična aroma slična rumu.

Način eksiranja: Brazilci cachacau piju obično u caipirinhi, što je piće koje uz samu cachacau sadrži limetu, šećer i ledenu vodu. Dobro odležana cachaca može se poslužiti i čista.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar