Prosize kapsule

Hrana za VARLJIVO LETO 2010.

Kao što smo utvrdili, leto podrazumeva značajne promene u našim svakodnevnim rutinama – u oblačenju, higijeni, raspoloženju, muško-ženskim odnosima, seksu.. Sve je na posebnom režimu rada, reklo bi se LETNJEM. Isto je i sa ishranom. Verovatno ste do sada primetili da više niste toliko ludi za omiljenim prazničnim poslasticama na koje smo svi navikli tokom zime – sarmice, prasence, ćevapčići… Nije ni čudo! Leto je godišnje doba za laganiji meni..

Po pravilu, leti se jeda hrana bogata vitaminima, mineralima i drugim nutrijentima koji za cilj imaju da osveže i snabdeju tečnostima vaš, usled visokih temperatura, napaćeni organizam. Ipak, česte oscilacije temperatura koje iskušavamo ovih dana, još jedan su dokaz da svako pravilo ima izuzetak – pa i ovo. Iako je leto, savetuje se da se ne napusti u potpunosti režim ishrane “za hladnije dane”, već da se pametno iskombinuje sa letnjim režimom. Poneka topla čorba sa piletinom i povrćem odličan je način da obezbedite organizmu dovoljno energije da “pregura” one hladnije letnje dane, a da ga istovremeno ne preopteretite ako sutra temperatura naglo skoči za 20 stepeni. Ipak, za klasično leto se preporučuje sledeći način ishrane.

Voće

Voće u svakom obliku je dobro došlo na vašem stolu, naročito za doručak. Ono će obezbediti dovoljno vitamina i minerala koje će vaše telo tokom dana izgubiti znojenjem. Naročito se preporučuje bobičasto voće, zatim kajsije, lubenice, dinje..

Iron Abs za vas

Povrće

Povrće je veoma važno za letnji period zato što će osim snabdevanjem vitaminima, vašem organizmu pomoći i sa varenjem i ubrzavanjem metabolizma. Jedite što više salata, a buranija, kupus i grašak bi trebali što češće da se nalaze u vašem tanjiru. Jela koja spremate moraju da sadrže što više povrća, začinskog bilja, da budu što manje dinstana i to na maslinovom ulju.

Hleb

Hleba jedite što manje, a i taj koji jedete nek bude od integralnog brašna sa dodatkom mekinja i klica. Ovakvo pecivo ima nizak glikemijski indeks, odlično održava sitost i snižava holesterol.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti obezbeđuje potreban unos kalcijuma i veoma vrednih proteina. Fermentisani mlečni proizvodi kao jogurt, kefir, kiselo mleko, mladi sirevi, sadrže enzime, vlakna, minerale i vitamine kao i probiotske bakterije koje su neophodne za održavanje crevne flore i koje štite naš organizam posebno leti.

Mediteranska kuhinja

Za vrele letnje dane dašak Mediterana je pravi spas. Jedite što više plave ribe, plodova mora, a svaku salatu umesto običnim začinite maslinovim uljem.

Šta ne jesti?

Ono na šta morate da zaboravite tokom ovih par letnjih meseci su teška i masna zapržena jela, crveno i sušeno meso, kao i konzervirana hrana. Unosite što više tečnosti i smanjite konzumiranje slatkiša i namirnica koje sadrže rafinisan šećer i zasićene masnoće.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar