Prosize kapsule

Kako otpušiti slivnik?

U nastavku našeg serijala SAM SVOJ MAJSTOR učimo vas tome kako otpušiti začepljeni odvod. Iako toga često nismo svesni, odvodi sudopere, ređe lavaboa, ali zato kade izuzetno često pune se prljavštinom o čijem poreklu sada ovde ne želimo da diskutujemo. Zato ih je neophodno redovno održavati, ali svakome od nas se makar jednom desilo da se odvod začepi. Šta tada raditi?

Pred vama je nekoliko izbora.

Vakum

Svi smo videli onu čuvenu spravicu koja se nalazi u većini naših kupatila. Gore drška, dole guma. Mehanizam je jednostavan. U umivaonik ili kadu prisloniti gumu na odvod i laganim potezima gore-dole vakumom isisati prljavštinu koja je zapušila odvod.

Hemija

Ako prethodni mehanizam nije dao željene rezultate, otiđite do prodavnice i kupite neko od malog miliona sredstava za otpušavanje vodovodnih cevi. Sipate u odvod, sačekate 10 minuta i proverite da li voda otiče. Ako još stoji, pokušajte sada sa vakum-mehanizmom, a ako ni ovo ne deluje pređite na sledeće sredstvo.

Sajla

Očigledno je da je zapušenje ozbiljnije nego što ste mislili. Za ozbiljnije probleme potrebna vam je ozbiljnija spravica. Ona se zove SAJLA. U zavisnosti od odvoda možda će biti potrebno da skinete poklopac odvoda. Jednostavno ga odšrafite. Polako gurajte sajlu niz cev, tehnikom napred-nazad do k ne dođete do problematičnog mesta. „Dejstvujte po njemu iz svih raspoloživih snaga“ uz povremeno puštanje vode, kako biste utvrdili ima li vaše dejstvovanje efekta.

Domaćinska rešenja

Pre nego navalite na pumpu, sajlu i hemiju, ili se odlučite da pozovete majstora koji je samo vas čekao, evo još jednog saveta – pravog domaćinskog!

Za ono što ćemo vam sada predložiti potrebni su vam obično alkoholno sirće, soda bikarbona i 2 litra vruće vode. Recept je sledeći.

1 šolja sirćeta

1 šolja sode

2 litra vruće vode

Način upotrebe:

Pospite sodu u ili na odvod. Preko nje pospite sirće. Mehurići i zvuci koji će uslediti sasvim su normalna reakcija – bez straha. Kada mehurići prestanu  naglo uspite one dve litre vrele vode u odvod kako bi se isprale cevi. Ako je u pitanju veće zagušenje, ponovite postupak nekoliko puta.

Prevencija

Ona stara da je bolje sprečiti nego lečiti važi i ovde. Ne bacajte soc od kafe u slivnik. Isto važi i za ostatke hrane. Povremeno sipajte sredstvo za otpušavanje, čak i kada slivnik nije zapušen. Slivnike u kadama redovno čistite od sapuna i dlaka, jer su uz kamenac oni glavni uzročnici zapušavanja. Ima i onih „bisera“ koji u slivnike bacaju pikavce, sitnije otpatke i slične stvari kojima tamo nije mesto. Ne radite to – vi ćete ih posle vaditi odatle, a verujte nam – to nije nimalo prijatan posao.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

4 komentara na “Kako otpušiti slivnik?

    • verovatno niste probali masinskim sajlama,zato moja preporuka je masinsko otpusavanje a imate nas u oglasima preko 30 koji to radimo u Bg.treba da znate da ima i onih koji se jave na poziv a rade rucnim sajlicama ,oni mozda naprave rupicui voda ode ali u roku par dana ce se ponovo zapusiti jel nije skinuto i ocisceno kako treba.pogledajte oglase zovite one koji daju garanciju na svoje radovesto cete tesko naci,ako ne nadjete nikog obratite se meni koji to radim tako na tel o62-707-805

  1. Kontam da kada iscupam tog vanzemaljca iz sudopere da ga pitam od cega je, posto njegov sastav gradjevinari kada bi koristili, nikada, ali nikada niko ne bi imao primedbu na konstrukciju. Vanzemaljac ne da je zaje*** terminatora nego mu je davao privatne casove. Ako ga ikada izvadim, sa bolesno psihoticnim osmehom, bazukom i bacacem plamena ima da mu kazem Asta la Vista motherfuc***!!!

  2. moj savet kao nekog ko se bavi ovim poslom preko 15 god je da znate da price moze ovo ili ono otpusiti su price za malu decu.otpusavanje se moze uraditi kvalitetno i sigurno masinski spiralnim sajlama koje kad otpuse cev rade velikom brzinom i sa jos malo rada skidaju sa odvodnihcevi naslage praska kamenca pasti za zube i td.moze se i rucnim sajlama laka zapusenja otkloniti ali morate da vrtite do besvesti sto neznaci da ce te uspeti.CEVOL,CEVOSAN ,MrMuskolo i ostala hemijska sredstva nisu namenjena za otpusavanje odvoda vec su namenjena za odrzavanje.sto znaci 1-2 puta u sudoperu mesecno sipati pola litra hemijskog sredstva uvece u sudoperu i ostaviti da stoji tako da nagriza masnocu do ujutro pustiti 1-2 litra vrele vode da to odnese,to je odrzavanje sudopere i umivaonika

Ostavite komentar