Prosize kapsule

Kako ukloniti fleke od znoja i dezodoransa?

Poslednjih dana retko smo imali priliku da se temperatura spusti ispod 30 stepeni. Jasno, ovo nije razlog za kuknjavu, jer nam je kiše bilo dosta za ceo život. Ipak, kada temperatura „skoči“ neminovne su i sve propratne posledice, a znoj, je pored dehidratacije jedna od glavnih. Ovaj tekst neće biti posvećen tome kako sprečiti ili umanjiti znojenje, jer smo o tome već pisali (više vode, više povrća i voća, manje alkohola i teške hrane + koristi antiperspirante). Ne, u ovom tekstu ćemo pisati o tome šta sa flekama od znoja i dezodoransa koje ostaju na vašoj odeći i doslovno je čine neupotrebljivom.

Prevencija

Prevencija je najbezbedniji način da ti na majici ili košulji ne ostanu fleke od dezodoransa. Pre nego naneseš dezodorans proveri da li ti je koža suva. Dezodorans nanosi samo na potpuno suvu kožu. Nakon stavljanja dezodoransa nemoj odmah oblačiti majicu, već sačekaj da se koža osuši, pa se tek onda obuci.

Soda+voda

Ako na košulji već imaš fleke, od dezodoransa ili samo od znoja, možeš ih skinuti uz smešu sode bikarbone i vode. Sodu razmuti u vodi i zatim je krpom utrljaj u fleku i ostavi da prenoći. Trebalo bi da se fleka skinula, a ovu smešu možeš upotrebljavati na svim tkaninama i bojama odeće. Nakon što je košulja odstojala operi je na uobičajen način.

Limun

Za otklanjanje fleka od znoja na beloj odeći dobro se pokazala sledeća tehnika. Limun presečeš na pola, fleku isprskaš vodom, a zatim po njoj pospeš prstohvat soli. So zatim razmažeš onom polovinom limuna i ostaviš košulju, majicu ili šta je već u pitanju, da odstoji dva do tri sata na Suncu. Po isteku tog vremena odeću opereš kao i obično.

Za uporne fleke

Kod upornih fleka potreban je temeljniji pristup. Prvo samu fleku natopiš izopropil alkoholom (slab alkohol koji se uglavnom koristi za kozmetičke preparate) i ostaviš da odstoji desetak minuta. Nakon toga ceo komad odeće potopiš u vodu u koju je dodat rastvor nekog izbeljivača (sa oxy-clean efektom) i ostaviš tako nekih dva do tri sata. Nakon toga odeću opereš normalno u mašini ili ručno.

Slični tekstovi

Ostavite komentar