Prosize kapsule

Kako se boriti protiv stresa?

Svi znamo šta je stres, kako se manifestuje i koje su mu posledice. To šta ko smatra stresom ne mora biti univerzalno – što za nekoga jeste stres, za druge ne mora biti. Ipak, postoje neki univerzalni i svima zajednički uzroci stresa – loša organizacija vremena, manjak fizičke aktivnosti, nezadovoljstvo poslom, ljubavnim životom, prijateljima… Evo nekoliko saveta kako da „izlečite“ te uzroke.

Organizujte se

Ustanite ranije, nemojte odspavati još ona dva sata nakon što vam zazvoni budilnik, već skupite snagu i ustanite! Prva dva puta biće naporno, ali nakon trećeg već postaje rutina. Ono što vam je najteže obavite prvo – ne odlažite. Ne gubite vreme , ne razvlačite se od kreveta do televizora sa pauzom u kupatilu i odmorom kod frižidera. Doručkujte za 5 minuta, ne ispred TV-a već za stolom, popijte kafu i krenite. Upravo ste uštedeli dva sata..

Naučite da kažete NE

Ne možete zadovoljiti i udovoljiti svim ljudima. Naučite da ste sebi prioritet prvog reda, zatim odredite prioritete drugog reda, a svima koji ne spadaju u ova dva reda kažite – žalim, ne stižem.

Fizička aktivnost smanjuje stres

Dokazano je da se kroz intenzivnu fizičku aktivnost, ili bilo kakvu, oslobađamo ogromnog dela frustracija i negativne energije. Istovremeno, na mesto te negativne dolazi pozitivna. Postajemo bolje raspoloženi i imamo više snage i volje da „odagnamo mračne misli“!

Ishrana

Što raznovrsnija hrana, što više voća, povrća, ribe, morskih plodova mora.. takođe, dobra je i piletina, a uvek gledajte da obrok dobro začinite i da koristite neke multivitaminske dodatke ishrani.

Cilj i motivacija

Bez cilja život je besmislen. Razmislite o tome šta želite od vašeg života, šta je vaš cilj i počnite da radite na njegovom ostvarivanju iz dana u dan. Ne idite krupnim koracima, jer se lako možete saplesti. Veliki ciljevi ostvaruju se nizom svakodnevnih sitnih uspeha.

Menjajte

Ne dozvolite da se nezadovoljstvo gomila u vama. Ono čime niste zadovoljni – na sebi, u sebi, oko sebe – MENJAJTE! Niko to neće učiniti umesto vas. Odlaganjem ćete samo padati u sve dublju depresiju dok jednom više ne budete sposobni da išta promenite. Svaka promena, pa čak i ona loša, je u stvari DOBRA.

Smejte se!

Već  smo rekli da smejanjem možete smršati, a sada vam kažemo i da je smeh najbolji lek za stres. Nasmejte se u lice svim vašim nerešivim problemima, učinite ih beznačajnim i videćete – svaki problem se da rešiti.

Pojednostavite

Naizgled komplikovani problemi to su najčešće postali zahvaljujući nama samima. Mi smo ih zakomplikovali pridajući im pažnju koje možda nisu vredni. Najgore je previše razmišljati o nekom problemu. Pokušajte da pojednostavite situaciju i videćete da je rešenje za vaš problem u stvari veoma lako, baš kao i sam problem. Ne pravite slona od komarca.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Kako se boriti protiv stresa?

  1. Nakon svih ovih teških godina,naša država i dalje prolazi kroz tranziciju,što znači da je kvalitet života narušen u svim segmentima.Vaš članak je odlično napisan,po meni ključna je rečenica koja glasi:"Bez cilja život je besmislen"Nemojte se zaglibiti u prošlosti i uvek gledati nazad,treba živeti u sadašnjosti koja donosi budućnost.Postavite sebi ciljeve, i borite se za njihovo ostvarenje,Jer svaka je borba-pobeda! Pozdrav-iz Niša!

Ostavite komentar