Prosize kapsule

Japanke – kako odabrati i drugi saveti

Sigurno ste primetili da tokom vrelih letnjih dana vaša koža vapi za svežim vazduhom. Upravo zato i nosimo lagane majice kratkih rukava, šortseve, lanene pantalone, košulje i ntunike – samo da koža ima vazduha. Ali koža prekriva i naša stopala, a iskreni da budemo, tokom leta njima je svež vazduh i najpotrebniji. Zato, hvala onome ko je izmislio japanke. A za sve vas koji letnje dana provodite u “japanskom” fazonu, evo nekoliko saveta koji se moraju ispoštovati…

Higijena i nega

Kao što vodiš računa o izgledu tela kada, razgolitivši se na plaži, svojim zmijskim telom želiš da ostaviš bez daha tamo prisutne pripadnice ženskog pola, isto je tako važno da vodiš računa i o higijeni stopala kada su gola. Ako već želiš da nosiš japanke, povedi računa o tome da ti noge budu čiste i uredne. Redovan pedikir se podrazumeva, a ako imaš problema sa žuljevima, promeni obuću koja ti ih pravi. Plastične japanke umeju da budu “žuljevite”…

Odaberi pravu veličinu

Velike japanke možeš prepoznati po zvuku sa kilometra. Ako u njima vučeš noge dok hodaš velike su ti. Problem sa japankama je što se one uglavno proizvode u “među veličinama” (41, 5; 42, 5…). Pravilo je da u japankama odgovarajuće veličine njihov kraj tek za pola centimetra prelazi kraj pete. Najbolje je da odabereš one koje su po veličini najpribližnije broju patika koje nosiš.

Menjaj ih redovno

Za razliku od kožnih sandala i papuča japanke moraš menjati svakog leta. Razlog je jednostavan – troše se. Japanke ne podnose dobro dugotrajno izlaganje Suncu i vodi, naročito morskoj, tako da ćeš za sledeću sezonu morati da kupiš nove. Jasno, moćićeš ove iste da nosiš i sledećeg leta, ali samo u njima nećeš moći da preguraš baš celo leto. Važna je i nega, jer im pravilnim i redovnim čišćenjem možeš produžiti život makar za koji mesec. Zato ih po svakom povratku sa plaže obriši suvvom krpom ili operi vodom i sapunom kako bi odstranio prašinu i so.

Sve ima svoju namenu

Japanke su napravljene za plažu, kuliranje uz pivce u letnji sumrak u nekom tropskom baru, kao obuća za kućnu cirkulaciju, ali sve van ovoga predstavlja rizik na vašu odgovornost. Kao prvo, morate shvatiti da su japanke obuća bez ortopedske podrše vašem stopalu i zato se ne preporučuju kao obuća za svaki dan. Višečasovne šetnje u njima otpišite, jer mogu izazvati ozbiljne deformacije ne samo vaših stopala, već i čitavog tela. Takođe, nikada nemojte u njima ići na posao, ma koliko god vaša firma bila opuštena po pitanju oblačenja. Na plaži ćete u njima delovati cool i opušteno, ali na poslu samo neozbiljno. Upravo zbog toga što nisu predviđene za duže pešačke rute, svaka upotreba japanki u te svrhe rezultiraće bolnim stopalima, žuljevima, a nisu isključene ni povrede, jer vam je ipak noga u njima na otvorenom i nezaštićena.

Rezime – japanke su ok, ali za plažu i kuliranje…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar