Prosize kapsule

Trovanje hranom – šta raditi?

Usled visokih temperatura koje pogoduju razvoju štetnih mikroorganizama u hrani, leti je trovanje hranom česta pojava. Iako je moguće da se hranom otrujete i u svojoj kuhinji, veća je mogućnost da će do toga doći u restoranima brze hrane, poslastičarnicama, ali i u ekskluzivnim restoranima. Evo nekoliko mera prevencije, ali i saveta za lečenje u slučaju trovanja hranom.

Simptomi trovanja hranom

Najčešći simptomi su, naravno, proliv, povraćanje, povišena temperatura, grčevi u stomaku, glavobolja, groznica…

Kod trovanja nastaje problem usled gubitka tečnosti. Pacijentu je veoma važno nadoknaditi izgubljenu tečnost, međutim, to često biva otežano jer pacijent gubi apetit zbog neprekidnog povraćanja i proliva. Zato se preporučuje da se obolelom ne daju veće količine tečnosti odjedno, već po gutljaj na svakih desetak minuta.

Iron Abs za vas

Kako dolazi do trovanja?

Do trovanja dolazi kada oboleli pojede hranu zaraženu mikroorganizmima koji izazivaju infekciju creva, a razmnožavaju se u hrani dok ona stoji na toplom ili neadekvatnom mestu za čuvanje hrane. Upravo zbog ovoga leti treba izbegavati poslastičarnice i restorane brze hrane, a ako baš ne možete odoleti onda izbegavajte pljeskavice i jedite ono što vidite šta je – piletinu, ribu, sladolede u prodavnici, jer čak ni oni iz zamrzivača na ulici nisu sigurni.

Osim direktno preko hrane, bakterije se mogu preneti i putem prljavih ruku, prljavog posuđa, pribora za jelo, radnih površina…

Šta izbegavati?

Koje namirnice su posebno opasne?

Određene namirnice predstavljaju veći rizik. Tu su pre svega sva jela sa jajima, majonez i jaja sama. Putem jaja najčešće se prenosi salmonela. Već smo vam skrenuli pažnju na mesne prerađevine. Dakle, izbegavajte sve što dolazi u mlevenom obliku. Najbolje je jesti nešto konkretno i prepoznatljivo. Takođe, obratite pažnju na svežinu morskih plodova koje konzumirate na letovanju, naročito na školjke.

Lečenje

U slučaju da pacijent odbija unošenje tečnosti, morate ga hitno odvesti u najbližu ambulantu, Dom Zdravlja ili bolnicu gde će mu dati infuziju. U lakšim slučajevima pomažu antibiotici i lekovi za povraćanje, a u težim je neophodna i hospitalizacija, gde će se hrana iz želuca izbaciti klistirom.

U periodu nakon trovanja neophodna je dijeta. Tokom dana se u nekoliko navrata piju manje količine čaja, najčešće od šipka, kamilice i crnog čaja. Od konkretnih obroka prvih dana su dozvoljeni samo supa i dvopek, a nakon što se želudac smiri preporučuju se kuvani pirinač, krompir pire i belo meso.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Trovanje hranom – šta raditi?

Ostavite komentar