Prosize kapsule

Bio sam u Gucci!

Krv, srča, znoj, suze, pljuvačka, dolari, zaporci, praporci, maloletne kurve i sitni vaćaroši – u toliko reči staje Guča. Vrtlog koji u sebe sve uvlači spontanom anarhijom i duhom Kaira pred državni udar Hezbolaha. Klinke na usranim pločnicima natežu iz dvolitri, raznorazne sklepane ekipe uličnih zabavljača i cirkuzanata sa raštimovanim violinama i krezubim harmonikama; tetovirani Francuzi i Englezi naekserisani domaćom mešavinom bensendina i trodona – vesela povorka notornih alkoholičara, sirotih poljoprivrednika i zanatlija, i srpske mladosti u uskim šorcevima marke Dolcce&Gibbana.

S druge strane ulice eno gi pečenjare, nezaobilazni svadbarski ćupovi, oderane kože, odrpani muzičari sa ulubljenim mesinganim instrumentima koji dobiju melodiju posle nekoliko dvolitri. Sve to uvijeno dimom, ulepljeno alkoholom i bolesno razvučenim osmesima.

Eto, to je Guča! Majka, domovina, Srbija, otadžbina, kolevka srpskog džeza! Mesto na kome se dobro krka, ždere, peva bez pardona i gde trbušne plesačice posle nastupa postaju pevačice na vajerlese mikrofone. Iako ima dosta momaka u plavom, oni su deo ove pizdarije, kao postavljeni milje na tv-u – prisutni su, ali ne kvare kontekst slike.

Prodaje se sve: od izduvne grane za stojadina do usluge tetoviranja i šišanja; od jagnjetine na- kilo-od-rebara do svinjetine na odaberi-pa-stavi-u-fišek; od gledanja u dlan do felacija u improvizovanom šatoru. Tu je i nezaobilazni hali-gali, ali onaj izvorni, sa korpicama kao u ljuljaškama iz sedamdesetih! Radi im i kruška, 50 dindžona udarac. Dalje niz makadam su gađanje vazdušnom, gađanje krpenim loptama, slobodna bacanja…

Svaki put kad gledaš izveštaj na Dnevniku, fejk osmeh voditelja i razdraganu atmosferu domaćina sabora zapitaj se šta stoji iza. Ove godine 50. jubilarni sabor traje 10 dana, najavljene su desetine hiljada gostiju, od toga pola stranci. Novinar ponosno najavljuje, mi ponositi idemo i puna srca, nagluvi se vraćamo. A šta vide ovi što dolaze sa strane – imaš gore na početku teksta. Sa kakvim utiscima oni odlaze i kakvu sliku o Srbiji projektuju u svojim slatkim zapadnjačkim glavicama? Pa, onu pravu, realnu. Nemoj samo posle par dana zaboraviti na sve i onda pred fensi društvom pizditi na Kustu što nas naopako predstavlja onakvim filmovima. Spakuj jedne ćega, dve-tri maje, farke su ti dosta, dole može neke pape ili klompe i pravac – GUČA! Ovo ne smeš propustiti, a krljanje je tek počelo!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar