Prosize kapsule

Srpske javne ličnosti za proleće/leto 2010.

10. Boki13 – Iako je njegov ulazak u kuću VB, propraćen i prokomentarisan kao svojesvrsan omaž gej populaciji, ispostavilo se da im je, ukoliko im je to zaista bila namera, “Emotion” produkcija učinila medveđu uslugu. Isfeminiziran, izveštačen zarad trunke publiciteta, sa značajnim deficitom glede vokabulara, Boki13 je pre karikatura nego portret LGBT zajednice na ovim prostorima. Dekadentan, deguntantan i svakako previše prisutan u medijima – jer, kada je reč o karakterima ovakvih namera i vrlina, i sekund prostora je previše.

9. Nataša Bekvalac – Novosadska plavokosa starleta, ne samo da je na osnovu lične tragedije kreirala veoma prodavani album, već nikako ne silazi sa naslovnica tabloida: osim što kolege iz žute štampe uporno pokušavaju da joj nameste aferu sa Đokovićem ili iščeprkaju prljavštine iz prošlosti, ni Nata se sama ne trudi da bude odlučna u demantijima i odgovorima.

8. Marko Jarić – Možda se naš gore list, na sličnim listama, čak i bolje kotira preko “grane”, nego ovde. Od kako je crvenim tepisima krenuo da ide ruku pod ruku sa brazilskom lepoticom (Adrijanom Limom), Marko pleni pažnju paparaca, urednika zabavnih rubrika i celebrity magazina. Ako u privatnom životu ima novina, u poslovnom nema: nedostatak odgovornosti, mahom ga drži prikovanog za klupsku klupu, a nedostatak društvene odgovornosti dalje od svih akcija izabranika Dude Ivkovića. Ako je njemu lepo, nama još lepše – ima ko će da gine za dres “orlova”…

7. Vladan Lukić – Renesansa Zvezde počela je prvo unutrašnjim pučem, a onda gromoglasnim najavama “crvenog proleća” obojenog gotovo revolucionarnim notama. Umesto toga, na čelu kluba iz Ljutice Bogdana našao se nekompetenti populista koji u svojim javnim istupima dotakne sve, osim takmičarske note: pozabavio se pitanjem Kosova, dotakao se prošlosti “komšija”, podržavao je huligane, obračunavao se se Zvezdinim legendama (Dikom Stojanovićem, Pižonom…), a merilo rada, videlo se već na evropskom debiju. Ako je neko pomislio da gore ne može – usledilo je Smederevo. Sa takvom upravom, najpopularnijem klubu na Balkanu, čini se, ponori tek slede.

6.  Katarina Rebrača – Kada se spomenu lepotice i lisice, obično se pomisli ili na low budget filmove za odrasle ili na photo-sessione kojekakvih beauty magazine. Ovoga puta, bilo je ipak malkice drugačije – “humanitarka” je pokazala da u Srbiji postoje gori kanceri od onih protiv kojih se borila – jer, zdravstveni se leče, a društveni neguju. Nevladin sektor obiluje korupcijom, koristoljubljem i pranjem novca, a jadna Katarina pre je poslužila kao žrtveno jagnje, nego kao nagoveštaj sistemskog rešenja tog problema.

5. Tomislav Nikolić – Kratko pamćenje, definitivno jeste jedna od osnovnih mentalitetskih odrednica zemlje seljaka na brdovitom Balkanu. Do juče jedan od najglasnijih zagovornika “Karlovci – Virovitica – Ogulin” granice, čovek koji je objašnjavao Đinđiću kako je Tito hodao pred smrt i promoter “Bulevara Ratka Mladića”, pomislio je da je dovoljno da skine bedž. I, za divno čudo, bio je u pravu – uvukavši šoviništičke očnjake, Nikolić je odjednom postao prepoznatljiv partner svim demokratskim faktorima i odgovarajući sagovornik Brisela i Vašingtona. I, ne samo da je ojačao svoje političke pozicije, već je bivše stado, čini se, bez milosti bacio sa one strane društvenih margina.

4. Ivan Ivanović – Muškarcima je šarmantan, a ženama sladak – tek, najpoželjniji taksista u Srbiji, veoma je brzo od još jednog anonimusa koji vreba sa malih ekrana stigao do statusa kultne javne ličnosti. Ipak, očigledno je da preko noći stečena popularnost nije bila dovoljna da potkrepi ambicije voditelja “Keš taksija”, pa je veoma brzo rešio da se oproba u novoj ulozi, okupirajući centralno mesto u programskoj šemi TV Foxa svojim talk-showom. Iako kritičari neretko zameraju na degutantnosti i usiljenom humoru, činjenica je da “Veče sa Ivanom Ivanovićom” dovodi piplmetre do usijanja, a istovremeno ova TV forma, za naše podneblje, nudi nešto novo, osvežavajuće i autentično.

3. Radomir Antić – Čak i za najokorelije optimiste, delovalo je nestvarno da nekadašnji prvi strateg Barselone, Atletika i Reala, posle svih kompromisnih rešenja, sumnjivih stručnjaka i izlizanih znalaca, zauzme mesto prvog kormilara nacionalne selekcije Srbije. Ipak, kockice su se složile, a „Mister“ je za kratko vreme od institucije izvrgnute ruglu prešao put do miljenika kako nacije, tako i svojih izabranika. Sa gnušanjem odbijajući nametnutu ulogu poltrona i dirigovanje prvih 11 iz krugova moćnika, Radomir je veoma brzo na Terazijama 35 od ikone uspeo da postane „persona non grata“. Uprkos fijasku na Mondijalu, šta pučina misli o sposobnosti i integritetu selektora, dalo se naslutiti po gromoglasnoj podršci i višeminutnim ovacijama u prijateljskom duelu protiv Grčke.

2. Milka Forcan – Dojučerašnja desna ruka srpske izvedbe Mr Burnsa, konačno je lupila rukom o sto. Čini se da su unutrašnja previranja u Delti, privukla veću pažnju medija od silnih političkih i estradnih afera, a Forcanova se odlično snašla u novoj ulozi – ne samo da je privukla pozornost i simpatije javnosti, već je uspela da iskaže dovoljno snage i čvrstine da se odupre dojučerašnjem gazdi.

1. Miloš Bojanić – Šovinistički ispadi, spletke, beskrupolozne pretnje i nimalo perfidne manipulacije, bile su samo deo arsenala kojima se znameniti folker služio u okviru popularne „Farme“. Negde drugde, verovatno dovoljno za momentalnu eliminaciju iz emisije, pa možda čak i zakonske sankcije, u Srbiji, pak, taman za pobednički ček i odskočnu dasku u obnovi poljuljane karijere.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar