Prosize kapsule

Problemi sa gasovima – nadimanje, podrigivanje

Problemi sa nadimanjem i uopšte preteranim stvaranjem gasova najčešće nastaju zbog nepravilne ishrane, pri čemu se ne misli samo na unošenje namirnica koje stvaraju gasove, već i na način na koji ih unosimo. Današnji tempo života, ali i sve nekvalitetnija hrana u kojoj primat preuzimaju dehidrirane namirnice glavni su uzroci sve većeg broja ljudi sa oboljenjima digestivnog trakta.

Do stvaranja gasova često dolazi usled prejedanja čime se povećavaju dimenzije želuca, ali i smanjuje kiselost sredine koja je neophodna za varenje sadržaja želuca usled čega dolazi do fermentacije tog sadržaja i isparavanja gasova koji nagrizaju tkivo na spoju želuca i jednjaka. Nagriženo tkivo propušta gasove i dolazi do fenomena koji poznajemo kao podrigivanje. Zbog poremećene kiselo-bazne ravnoteže u želucu, ali možda i nekog fiziološkog problema poput zakrivljenog debelog creva, manjka kiseonika usled konzumiranja namirnica poput testa, alkohola, gaziranih sokova, namirnica bogatih aditivima ili na kraju zbog loših prehrambenih navika dolazi i do nadimanja stomaka.

Da biste se rešili muke sa gasovima, pre svega morate povesti računa o tome šta jedete, kako jedete i koliko jedete.

Iron Abs za vas

Kod podrigivanja važno je da ne pijete tokom jela, naročito hladne napitke, ali isto tako i pretople. Jedite polako i hranu sažvaćite dobro da biste svom želucu olakšali varenje. Takođe, ne preterujte sa količinom onoga što jedete. Obrok treba da vam stane u dve raširene šake, a najvažnije je obezbediti dovoljnu količinu kiseonika u krvi što ćete postići time što ćete prvo jesti povrće koje sadrži enzime i vodonik-peroksid koji se u tankom crevu pretvara u kiseonik. Dodatno, morate izbaciti gazirana pića, grickalice, slatkiše i obavezno žitarice. Što se tiče mlečnih proizvoda oni mogu na pojedine pacijente imati pozitivan efekat, naročito ako su u pitanju proizvodi sa probiotičkim bakterijama, ali isto tako, veliki je broj onih na koje nemaju nikakvog efekta.

Još jedan značajan uzrok nadimanja i problema sa podrigivanjem može biti uzrok psihosomatske prirode. Osobe koje su pod stresom, napete, nervozne i depresivne često imaju problema sa gasovima. Jedna od mera svakako jeste kontrola prehrambenih navika, ali kako njihov problem nije fiziološke prirode oprez u ishrani neće biti dovoljan za njegovo rešenje.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar