Prosize kapsule

10 najvećih pronalazaka 20. veka

Dvadeseti vek, u istoriji čovečanstva ostaće zabeležen kao vek najbržeg razvoja civilizavije, ali i njenog najvećeg nazadovanja. Sa jedne strane imamo preporod na mnogim poljima, od nauke, preko kulture i umetnosti do tehnologije, a sa druge milijarde ljudi koji su morali taj napredak platiti svojim životima. Kada se sve sabere, sasvim je na mestu zapitati se – da li je 20. vek zlatno ili najmračnije doba u istoriji ljudskog roda?

Možda ćemo na ovo pitanje lakše pronaći odgovor posmatrajući najveće izume 20. veka. A evo koji su..

Atomska energija

Svakako, atomskom energijom rešeno je pitanje iscrpljivanja fosilnih izvora energije, ali osim u humane svrhe, atomska energija već je korištena i u one ahumane.

PC

Plus je, naravno, u tome što su računari omogućili da ceo orman informacija stavimo na hard disk veličine vekne hleba, ali sa druge strane mnoge opcije računara izmišljene da nam olakšaju život u nekim stvarima su nam ga olakšale previše. Toliko da je funkcionalnost mozga za određene mentalne radnje nestala…

Avion

Ovom izumu zaista ne možemo naći mane. Vi?

Automobil

Za razliku od aviona, automobili, iako su nam, takođe, pomogli da značajno skratimo vreme prelaska od startne do ciljne pozicije, imali su negativan uticaj na neke druge aspekte našeg života. Za početak, tu je zagađenje. A za kraj – globalno ulenjivanje i izuzetno nezdrav način života. Pešačenje, najzdraviji vid svakodnevne fizičke aktivnosti je eliminisano.

Rakete

Dok su o raketnom pogonu i njegovim dostignućima u korisne svrhe razmišljali još drevni Kinezi, koji su se ovim vatrenim gedžetima zabavljali pre nekih hiljadu i kusur godina, danas je upotreba raketa poprimila i neke malo ubojitije odlike.

Podmornica

Još jedan od veoma značajnih izuma 20. veka koji je svoju namenu pronašao i u vodama masovnog sveljudskog istrebljenja.

Antibiotici

Kada je Fleming 1928. godine pronašao penicilin, za vek vekova stalo se na kraj nekim od najsmrtonosnijih oboljenja koja su vekovima desetkovala ljudsku populaciju. Jedan od onih plemenitijih izuma kojima nemamo ništa prigovoriti, osim možda posrednog uvoda u svet farmako-mafije i sintetičkih droga…

Televizija

Uz internet, po našem mišljenju jedno od najubojitijih i najefikasnijih oružija napravljenih u 20. veku. Da, svakako, televizija jeste prozor u svet, ali pogled zavisi isključivo od zavesa koje se nalaze na tom prozoru i onoga ko ih navlači i razvlači.

Internet

Sa jedne strane, internet je omogućio neverovatnu brzinu protoka informacija i njihovu dostupnost, ali sa druge ne možemo se, a ne zapitati o kvalitetu tih informacija i njihovoj pouzdanosti. Otuđenje je još jedan od razloga zbog kojeg smo čak i mi kao INTERNET MAGAZIN, ipak PROTIV interneta.

Radio

Pre televizije i interneta, a nakon štampe, radio je decenijama bio jedini vid masovne komunikacije i zamena za tradicionalno porodično ognjište, čiju je ulogu kasnije preuzela televizija. Iako je uloga radija sa pojavom televizije i interneta značajno minorizovana, treba imati na umu da je radio bio prvo sredstvo putem koga su se krajem Drugog Svetskog rata vesti širile sa jednog kraja sveta na drugi. Radio – PLUS!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

3 komentara na “10 najvećih pronalazaka 20. veka

  1. Pingback: 10 najvećih pronalazaka 20. veka

  2. Pingback: Rusija pravi hiperzvučne rakete | Muški magazin - M@N!

  3. Pingback: Rusija pravi hiperzvučne rakete - Web-novine.com | Web-novine.com

Ostavite komentar