Prosize kapsule

Kako se spasiti od MONOTONIJE?

Svako od nas, s vremena na vreme, ima utisak da je zapao u kolotečinu, da mu je život postao monotona rutina i da je izgubio motiv za dalju borbu. U takvim trenucima najbitnije je ne dopustiti da vas kolotečina povuče ka dnu, a to se može postići sa par jednostavnih poteza koji će osvežiti ustajalu baruštinu života u kojoj ste zaglibili. Pa, da krenemo..

Voda

Ne, nije u pitanju još jedan od onih glupih tekstova sa još glupljim savetima. Iako možda deluje kao kliše, voda vam zaista može pomoći da pronađete pozitivnu energiju za sve one velike poduhvate za koje trenutno nemate ni snage ni volje. Mnogi ljudi greše jer ne unose dovoljno tečnosti u organizam tokom dana. Poznato je da je naše telo više od 70% sastavljeno od vode i zato je sasvim logično da mu treba redovna hidratacija da bi normalno funkcionisalo. Bez dovoljno vode, odnosno tečnosti, ćelije izumiru, a vi postajete umorni i tromi. Svakodnevna dehidriranost organizma za čas vas može odvesti i depresije. Voda je ključna i za normalne mentalne funkcije. Potrudite se da svakodnevno nosite sa sobom flašu vode, recimo od 7, 5 dcl, koju ćete redovno dopunjavati tako da kraj sebe uvek imate izvor sveže pijaće vode.

Ustanite ranije

Hajda, za početak, da promenimo način na koji počinjete dan. Ovog puta nemojte iskočiti iz kreveta pravo u cipele i sa doručkom u rukama istrčati iz kuće. Zašto da umesto takvog svakodnevnog stresa i šoka, vašem organizmu ne priredite sat ili makar pola sata uživanja u prvoj jutarnjoj kafi, malo gimnastike, šetnji do obližnje pekare, gde ćete lagano doručkovati listajući novine i uživati u početku dana koji će biti jednostavno SJAJAN! Dovoljno je samo da ustanete malo ranije. Prvi put će biti teško, ali vremenom će vam ovaj ritual postati rutina – zdrava rutina.

Spremi se veče pre

Ne dozvoli da te jutro iznenadi – Aaa!!! Košulja mi je neopeglana, farmerice bušne, a gde li su mi tek fascikle potrebne za današnji sastanak. Stres, koliko god bezazlen bio, odraziće se na tvoje zdravlje za mesec, godinu, deset… Organizuj se. Za pripremanje svega što ti je potrebno za radni dan ne treba ti više od deset minuta. Zar zaista nemaš toliko. Imaš, ali po staroj dobroj – zašto bi danas kad možeš sutra, sam sebe osuđuješ na jutarnju nervozu. Pripremi sve uveče i ujutru ćeš imati vremena i za kafu, vežbe, doručak, novine, jutarnji program ili makar 10 minuta više da odspavaš.

Nabavi novi parfem

Jednostavno, promeni sve što te podseća na ustajalost u koju si zapao. Ponekad je dovoljan i običan parfem – svež, rezak, DRUGAČIJI… Aroma terapija jedna je od najuspešnijih pri otklanjanju svakodnevnog stresa i napetosti. Zašto sebi ne bi priuštio jednu?

Pauziraj

Činjenica je da smo u poslednje vreme sve više vezani za svet tehnologije, interneta, informacija… Bombarduju nas emailovima, inbox se ne prazni, a novu poruke stižu, stižu i samo stižu. Pokleknete li pod ovim nemilosrdnim tempom poludećete veoma brzo. Gledajte da tokom dana uvek pronađete svojih 5 minuta kada ćete se isključiti iz civilizacije kakvu znamo i vratiti se onoj koju smo nekad znali – priroda je lek za sve boljke. Uživajte u njoj, makar tokom pauze za ručak..

Subotu planiraj sredom

Potrudi se da makar vikende ne provodiš dosađujući se uz TV, komp i internet. Planove za vikend počni da praviš već u sredu kako bi bio siguran da neće propasti.

Zdrav san

Ne dozvoli da tehnologija gospodari svakim delom tvog života – pre spavanja isključi sat, telefon, kompjuter, TV, radio… sve što zuji, zvrči i odašilje bilo kakav vid zračenja. Ako već zbog nje ne možeš da živiš zdravo, onda makar spavaj zdravo.

Jedi manje, ali češće

Tokom prethodne zime pauze za ručak koristio sam da svratim u obližnju pekaru, koja ruku na srce ima fenomenalno pecivo. Međutim, to moje svakodnevno svraćanje rezultiralo je sa 8 novih kilograma koji su se, naravno nataložili, gde drugo nego u stomak. Tek kada sam počeo da se pridržavam pravila manje, a češće, stomak je počeo da spada, a verujte načekao sam se da dođe taj dan. Sada dan započinjem rutinom – 650 dcl vode, šaka koštunjavog voća, čaj, kaša od ovsenih pahuljica, voće, jak, ali ne obilan i ne junkfood ručak, ponovo čaj, voćna užina, dobra, ali rana večera (oko 6-7h) i još jedna užina nakon dva sata od večere. Najvažnije je metabolizmu ne dozvoliti da miruje, a tome ćete naročito doprineti, ako pre posla prošetate brzim hodom pola sata i „mašinu“ dobro zagrejete.

Seks

I seks je važan deo naše svakodnevice, koji takođe može zapasti u monotonu rutinu. Šta vam je činiti, znate i sami – maštovitost, kreativnost, inovativnost.

Jutarnja gimnastika

I kao što smo započeli tekst, tako ćemo ga i završiti. Ne, ovo nije samo još jedan glup tekst sa glupim savetima. Ovaj tekst je tu da vam pomogne da povratite snagu, volju i veru da možete sve što poželite, jer VI TO I MOŽETE! Jutarnja gimnastika jedan je od najboljih načina da na početku dana baterije napunite pozitivnom energijom za ceo dan. Za jutro su najbolji kardio treninzi, trčanje, pešačenje, sve ono što će vas radzdrmati i pokrenuti. Naravno, savetuju se i teže vežbe, ali se obavezno pre svake dobro razgibajte i ne zaboravite na istezanje – pre i posle!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar