Prosize kapsule

Oktoberfest – u slavu PIVA!!!

U Minhenu, glavnom gradu Bavarske, ali i prestonici piva, otpočeo je najveći svetski festival u čast – PIVA. Tokom 14 dana koji predstoje, pretpostavlja se da će festival posetiti oko 8 miliona ljudi koji će u proseku popiti 12 miliona krigli piva (minimum) i pojesti 280. 000 bavarskih kobasica.

Festival koji beleži tradiciju dužu od jednog veka, prava je Meka za istinske ljubitelje piva i dobre zabave. Istina, to se nikada ne bi moglo reći za Nemce koji su na prvi pogled operisani od svakog osećaja za opuštanje i dobar provod, ali kako smo se sticajem okolnosti pre nekoliko godina i sami obreli na najpoznatijem svetskom festivalu piva, moramo vam priznati da smo spoznali sasvim drugo lice sterilne Nemačke. Ako bismo trebali da vam opišemo Oktoberfest preporučili bismo vam da zamislite Guču, samo 100 puta veću, sa podjednako razdraganim i „ubivenim“ posetiocima, ali bez trube. E, sad.. Pošto je Oktoberfest pre svega festival piva, treba reći par reči i o pivu. Blago rečeno, probati neko domaće pivo nakon piva sa Oktoberfesta jednako je kao probati kakao tablu nakon najbolje švajcarske čokolade. Ukus je neuporediv i po povratku nam je bilo neverovatno da smo ikada mogli i misliti da je ovo što se kod nas prodaje kao pivo ustvari PIVO. Međutim, ova neverovatnoća trajala je taman toliko koliko nam je i trebalo da zaboravimo ukus točenog piva iz minhenskih pivnica. Sve je to ipak samo pivo… Osim činjenice da ćete na Oktoberfestu litru točenog platiti oko 10 evra, a kod nas beše – koliko ono?

Naravno, šta bi bio tekst o najpoznatijem festivalu piva na svetu da ne kažemo i po koju o njegovoj istoriji. Oktoberfest je prvi put organizovan 2. oktobra davne 1810. godine u čast proslave venčanja princa, kasnije kralja Ludviga I i Tereze Saks-Hidburghauzen. Te godine svečanost je posetilo oko 8. 000 ljudi, te je festival organizovan i sledeće godine. Iz godine i u godinu, posetilaca je bilo sve više, program je postajao sve raznovrsniji i bogatiji i tako je Oktoberfest dobio status tradicionalnog festivala piva. Sa prekidima tokom ratnih godina od 1914-1918. i od 1939-1950. Oktoberfest traje duže od jednog veka. Za milione stranaca to je povod za dobar provod, a za milione Nemaca prilika da budu sve ono što trezni nikada ne bi bili. Iako to ponekad može biti lepa slika, najčešće je pokvari ono najgore što može isplivati iz čoveka koji ceo život provede pod stegama kontrole i discipline nesposoban da se bez istih stega, a pod uticajem ogromnih količina alkohola – samodisciplinuje. Guča možda jeste manji festival, ali na Guču dolaze utrenirane pivopije. To bi bila naša slika najpoznatijeg festivala na svetu. Viva Oktoberfest…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar