Prosize kapsule

Saveti za zdravu spermu

O muškom zdravlju smo do sada već mnogo toga rekli. Na našem sajtu možete pronaći veliki broj tekstova o impotenciji, problemima sa erekcijom, sterilitetu, bolovima testisa i drugim problemima vezanim za muško zdravlje. Ovog puta ćemo pokušati da u jednom tekstu objedinimo sva naša saznanja i savete na temu zdrave sperme – šta je dobro, a šta opasno po vaše „plivače“.

Odeća

Priče o uskom donjem vešu i njegovom negativnom uticaju na smanjenje broja spermatozoida vremenom su se pokazale kao netačne. U stvari, od početka nije bila stvar u samoj tvrdnji već u tome kako je ona tumačena i prenošena. Dakle, idealna temperatura za rad testisa i proizvodnju spermatozoida jeste 33 do 35 stepeni. Donji veš, njegov materijal ili model nisu toliko važni koliko ono što nosite preko donjeg veša. Uske farmerice su najgori neprijatelj vaših testisa!

Životne navike

Loše životne navike, kao što im i ime kaže loše su po celokupan život, a ne samo po vaše testise, ali krenimo ovako…  Pušenje je štetno, i to je logično i jasno. Međutim, da bismo vam približili koliko štetno evo par podataka. Na kvalitet sperme utiču ne samo cigarete koje vi pušite, već i cigarete koje je pušila vaša majka, a istraživanja su pokazala da se po prestanku pušenja šanse za začeće povećavaju za čitavih 30%. A evo i par činjenica o partneru cigareta – alkoholu. Više od litra piva ili pola litra vina (svako)dnevno značajno utiče na smanjenje broja spermatozoida i njihovu pokretljivost. Takođe, gojaznost je jedan od negativnih faktora za zdravlje vaših spermatozoida, a namirnica koja se navodi kao naročito nezdrava jeste soja. Ono što je zdravo jesu vitamini E i C, kalcijum, omega 3 kiseline, vitamini B6 i B12..

Iron Abs za vas

Sportske aktivnosti

Govoreći o svakodnevnom rekreativnom sportu u vidu treniranja u teretani, džogiranja i svega što ne potpada pod odrednicu „profesionalno“, treba reći da tu nema opasnosti. Istina, mošnice se zagrevaju, ali kako to nije neko trajno zagrevanje ne predstavlja potencijalni rizik po muško zdravlje. Ono što jeste opasno su profesionalni treninzi i ekstremni sportovi. Kod prvog postoji rizik usled unošenja velike količine hemijskih preparata za rast mišićne mase koji dokazano negativno utiču na proizvodnju spermatozoida. Kod ekstremnih sportova, problem nastaje zbog dugotrajnog opterećenja testisa uslovima i okolnostima koje postoje pri bavljenju nekim ekstremnim sportom. Kako su svi oni mahom zasnovani na snazi i izdržljivosti, mošnice se nalaze pod kontinuiranim pritiskom, što možda neće odmah rezultirati sterilitetom, ali sa godinama dolazi do smanjenja nivoa testosterona, povećanog rizika od osteoporoze i smanjenja libida. A to je dovoljno za negativan efekat na kvalitet sperme.

Automobili

Ne mislimo na izduvne gasove i efekat staklene bašte, ali činjenica je da se u vašim gaćama odvija jedan sličan efekat tokom dugotrajne vožnje usled koje dolazi do zagrevanja testisa. Naravno, ovo se ne odnosi na sat ili dva dnevno, već ako za život zarađujete kao taksista ili vozač. Takođe, kamiondžije, bagerdžije i drugi šoferi većih i jačih mašina usled vibracija izloženi su dodatnom riziku. Takođe, kako će vožnja uticati na vašu spermu zavisi i od načina na koji vozite i sedite. Pravite pauze i dajte priliku vašim spermatozoidima da se odmore.

Slični tekstovi

Ostavite komentar