Prosize kapsule

Italijani pronašli ELIKSIR MLADOSTI!

Italijanski naučnici tvrde da su otkrili “eliksir života”, koktel od tri aminokiseline koji produžava životni vek, ali zasad samo kod miševa.

Istraživanje na sredovečnim miševima muškog pola, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem broju časopisa “ćelijski metabolizam”, sproveli su Enco Nizoli i Mikele Karuba sa Univerziteta u Milanu.

Pijući vodu sa dodatkom tri aminokiseline, glodari su u proseku živeli 869 dana, što je 12 odsto duže nego što je njihov prosečni životni vek, koji iznosi 774 dana.

Uz čarobni eliksir, životinje nisu samo duže živele već su i dobile na snazi i poletu, navode Nizoli i Karuba, prenosi agencija Ansa.

“Tajna aminokiselina bi mogla da leži u njihovoj sposobnosti da povećavaju broj mitohondrija ‘električnih motora’ ćelija, kako u skeletnim mišićima tako i u srcu”, kazao je Nizoli.

Dvojica naučnika su, takodje, primetili pojačanu aktivnost jednog od ključnih gena koji se dovodi u vezu sa dugovečnošću – SIRT1.

Nizoli, Karuba i njihov tim će sada pokušati da isti eksperiment sprovedu i na ženkama miša, a nadaju se da će slična klinička studija biti uskoro moguća i na sredovečnim ljudima.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar